Terrortámadás történt Bécs belvárosában, a terroristák több helyszínen is tüzet nyitottak. A belügyminiszter szerint a lövöldözésben többen életüket vesztették, és nagyon sok a sebesült – írja a hirado.hu.

Lövések dördültek el hétfőn, 20 óra körül egy bécsi zsinagóga környékén. Több elkövető automata fegyverekkel adott le lövéseket a bécsi rendőrség Twitter-üzenetei szerint. Eddig hat különböző bűnügyi helyszínen folyik a nyomozás.  Három halottról szólnak a híradások.

Tizenöt sérültet szállítottak eddig a bécsi kórházakba, köztük hét súlyos sérültet – jelentette az ORF rendkívüli híradója. A híradások szerint egy támadót lelőttek.

 

 

 

Egy merénylő pedig felrobbantotta magát hétfő este Bécs központjában – írja a Kronen Zeitung. A lap szerint osztrák főváros egyik zsinagógáját érte támadás a Seitenstettengassén. Az elkövetők többen lehettek, egyikük meghalt – erősítette meg a belügyminisztérium –, egy másik viszont még menekül. A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket.

Egy Twitter-videón feltehetően az egyik terrorista lelő egy rendőrt.

 

 

 

A bécsi támadás után aktiválták a terrorelhárító erőket. A hadsereg egységei megszállták az osztrák fővárost, és a különleges erők (Jagdkommando) is rendelkezésre állnak a terrorizmus elleni küzdelem támogatására – közölte a belügyminisztérium hétfő este.

„Fontos, hogy minden rendelkezésre álló erőt bevessünk a nyugalom fenntarthatása érdekében. A szövetségi kormány ezért azonnali hatállyal aktiválta az osztrák fegyveres erők különleges egységeit” – írta a Kurier hírportál.

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A miniszter szerint a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

Mint mondta, a támadás még folyamatban van. Tájékoztatása szerint több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.

 

Egy Twitter-bejegyzés szerint néhány gyanúsítottat elfogtak.

 

 

A rendőrség COBRA és WEGA terrorelhárító egységei több támadót keresnek Bécs belvárosában és arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy bármi áron, de maradjanak minel távolabb a környéktől.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden  rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

A Falter című osztrák lap főszerkesztője belügyminisztériumi információkra hivatkozva azt írta, hogy egy ember meghalt és többen megsérültek.

Megjelent egy lövöldözés közelében készült videó Twitteren, amin azt látni, hogy egy étterembe kommandósok mennek be, a vendégek pedig az asztalok alá bújnak.

“Mi, franciák, osztozunk az osztrákokat ért sokkban és szomorúságban a bécsi támadás után. Franciaország mellett egy újabb barátságos ország, amelyet támadás ért. Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Nem engedünk a terrornak!” – üzente Emmanuel Macron francia elnök.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével.

A terrortámadások, példátlan kegyetlenséggel elkövetett merényletek jegyében tel az október. 2020. október 16-án Abdullah A., 18 éves, csecsen származású fiatalember meggyilkolta és lefejezte a korábban diákjainak Mohamed-karikatúrákat mutató történelemtanárt, a 47 éves Samel Patyt.

Az ügynek voltak már baljós előjelei: szeptember 25-én, mint később kiderült, fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét a Mohamed-karikatúrák közlése miatt az a férfi, aki egy férfi pénteken egy hentesbárddal megsebesített két embert a lap volt párizsi szerkesztőségének közelében

Október 22-én egy táskákat cipelő muszlim nő a franciaországi Lyon város Part-Dieu nevű pályaudvarán az „Allahu Akbar!” kiáltást hallatta, majd azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a naponta száznegyvenezer ember közlekedését biztosító állomást.

Egy héttel később, október 29-én nizzai Notre-Dame bazilikában ismét egy példátlan bűncselekmény történt: egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót elfogták. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán. Nem lehet a véletlen műve, hogy a nizzai terrortámadás éppen Mohamed próféta születésnapjára esett, vélhetően a Mohamedről közölt karikatúrákkal összefüggésben.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest