Hírek

Nem a palotaiak vannak a polgármesterért, hanem a polgármester van a palotaiakért

A képviselő testület azért oszlott fel, mert Debreczeni István a kezdettől fogva diktatórikus módon irányította a várost – mondta el portálunknak Perneki László polgármesterjelölt, aki szerint sorsfordító döntés lesz a vasárnapi választás.

 

– November 8.-án időközi választást kell tartani Csanádpalotán. Mit gondol, mi lesz a tét?

Az elmúlt egy év csak a botrányokról és az elszalasztott lehetőségekről szólt. Csanádpalota egy helyben topog és, ami legalább ennyire szomorú, korábban soha nem feszültek ilyen indulatok az emberek között. Gyűlölet és ellenségeskedés veszi körül a városvezetés munkáját, és feszíti szét a közösséget. Miközben a vitákra és a széthúzásra megy el az idő és az energia, nem használjuk ki a pályázati lehetőségeket, ami nélkül nem tud fejlődni a város. Működőképessé kell tennünk a hivatalt, hiszen az itt élőknek nem vitára és botrányokra, hanem felelős városvezetésre, támogatásra és segítségre van szüksége. A választások tétje az, hogy vissza tudjuk-e vezetni a települést a fejlődés útjára. A széthúzás vagy összefogás, a fejlődés vagy lemaradás között kell választaniuk a palotaiaknak. Emiatt is nagyon fontos, hogy mindenki menjen el szavazni.

– Figyelembe véve a pályázati lehetőségeket, lett volna mód arra, hogy érdemi beruházásokat hajtson végre Csanádpalota az elmúlt egy évben?

– Elég csak szétnéznünk a térség településein, és egyértelműen látszik, hogy miről maradtunk le az elmúlt egy évben. Királyhegyes felújította az egészségházát, Kövegy fejleszti az orvosi rendelőjét és a polgármesteri hivatalt, Pitvaros az általános iskoláját, Nagyér a művelődési házát, Csanádalberti bölcsődét épít, és még sorolhatnánk. Ebben a ciklusban még komoly lehetőségek rejlenek a fejlesztésekre, de utána ki tudja, hogy mi lesz? Jelenleg minden egyes nap elvesztegetett idő, ami nagyon sokba kerül a városnak. Ha be sem adunk pályázatokat, akkor hogyan lehetne nyerni? Ez felháborító, példátlan az egész térségben.

– Volt-e már példa hasonlóan rossz időszakra Csanádpalotán?

– Meggyőződésem, hogy soha. Ha megnézzük a rendszerváltás óta eltelt időszakot, jól látható, hogy minden ciklusban volt komoly eredmény. 1990 és 1998 között útépítések, önkormányzati intézmények fejlesztése, 1998 és 2006 között hatalmas lendületet vett a közösségi élet a városban, számos civil szervezet alakult, elkezdődött a Palotai Lakodalmas, a Böllérnap, az Emlékezés napja, a Palotai Karácsony. Hulladékszállító edényzetet, iskolabuszt kapott a város, fejlesztettük a nemzetközi kapcsolatainkat Szerbiában, Lengyelországban, Romániában. 2006 után az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően fejlődött rengeteget Csanádpalota. Szennyvízelvezető rendszert építettünk, óvodát, bölcsődét, iskolát újítottunk fel, és ne feledjük az egyik legnagyobb eredményt: a tornacsarnokot. Felújítottuk az Idősek Klubját, a volt Technika termet, ahol a Gyerekjóléti Szolgálat működik, Műfüves pályát, kültéri edzőparkot építettünk. Határon átnyúló pályázat keretében programokat valósítottunk meg, turisztikai pontot hoztunk létre a Könyvtárban, a Művelődési Ház felújítására nyertünk 300 millió forintot. Ez mind-mind azt bizonyítja, hogy az összes polgármester együtt tudott működni a képviselőkkel és a lakossággal, közösen dolgoztak a városért. Most diktatórikus módon irányítják Csanádpalotát, Debreczeni István egyedül dönt mindenben, mint egy kiskirály. Éppen ezért is rendkívül visszataszító számomra, hogy a meg nem valósított ígéreteit próbálja a képviselőkre kenni, miközben a képviselők többségének esélye sem volt részt venni a döntéshozatalban.

 

 

Mielőtt a képviselők a feloszlásra szavaztak, próbáltak-e hatni Debreczeni Istvánra? Meggyőzni arról, hogy nem jó irányba megy a település?

– Természetesen próbáltuk meggyőzni a polgármestert, számos alkalommal. A kezdettől látszott azonban, hogy nem az együttműködés a célja. Nem egyéni érdekek miatt döntött egyikünk sem a feloszlás mellett, hanem azért, mert ez így már nem mehetett tovább. Nem lehet így vezetni egy várost, Csanádpalota ennél többet érdemel. Hogyan adhattuk volna a nevünket a rengeteg botrányhoz, a hivatal szétveréséhez, a lakosok megfélemlítéséhez, jogszabálysértő intézkedéshez? Debreczeni István megmutatta, hogy mire számíthatunk tőle. Rajtunk a sor, mutassuk meg együtt, hogy nem Csanádpalota van a polgármesterért, hanem a polgármester van Csanádpalotáért!

Melyek lennének a legfontosabb feladatok, ha Önnek szavaznak bizalmat a lakosok?

– Hatalmas munka vár ránk, vissza kell terelni a várost a fejlődés útjára, mindezt úgy, hogy nem tudjuk milyen az anyagi helyzet, mert az biztosan nem valós, amit Debreczeni István állít. Szeretnénk az önkormányzati ingatlanok, szolgálati lakások felújításába kezdeni, a közmunkaprogram jelenleg katasztrófa, észszerűen kell átszervezni, hatékonyabbá tenni. A művelődési ház felújítását folytatni kell, az orvosi rendelő fejlesztése is elodázhatatlan, a földes utcákba pedig minimum útalap kell. Mindeközben a rengeteg peres ügyet megnyugtatóan kell rendezni, és a képviselők, lakosok véleményét is kikérve kell döntéseket hoznunk. Feladat rengeteg van, Debreczeni István pedig egy év alatt csak az alkalmatlanságát bizonyította be.