A képviselő testület azért oszlott fel, mert Debreczeni István a kezdettől fogva diktatórikus módon irányította a várost – mondta el portálunknak Perneki László polgármesterjelölt, aki szerint sorsfordító döntés lesz a vasárnapi választás.

 

– November 8.-án időközi választást kell tartani Csanádpalotán. Mit gondol, mi lesz a tét?

Az elmúlt egy év csak a botrányokról és az elszalasztott lehetőségekről szólt. Csanádpalota egy helyben topog és, ami legalább ennyire szomorú, korábban soha nem feszültek ilyen indulatok az emberek között. Gyűlölet és ellenségeskedés veszi körül a városvezetés munkáját, és feszíti szét a közösséget. Miközben a vitákra és a széthúzásra megy el az idő és az energia, nem használjuk ki a pályázati lehetőségeket, ami nélkül nem tud fejlődni a város. Működőképessé kell tennünk a hivatalt, hiszen az itt élőknek nem vitára és botrányokra, hanem felelős városvezetésre, támogatásra és segítségre van szüksége. A választások tétje az, hogy vissza tudjuk-e vezetni a települést a fejlődés útjára. A széthúzás vagy összefogás, a fejlődés vagy lemaradás között kell választaniuk a palotaiaknak. Emiatt is nagyon fontos, hogy mindenki menjen el szavazni.

– Figyelembe véve a pályázati lehetőségeket, lett volna mód arra, hogy érdemi beruházásokat hajtson végre Csanádpalota az elmúlt egy évben?

– Elég csak szétnéznünk a térség településein, és egyértelműen látszik, hogy miről maradtunk le az elmúlt egy évben. Királyhegyes felújította az egészségházát, Kövegy fejleszti az orvosi rendelőjét és a polgármesteri hivatalt, Pitvaros az általános iskoláját, Nagyér a művelődési házát, Csanádalberti bölcsődét épít, és még sorolhatnánk. Ebben a ciklusban még komoly lehetőségek rejlenek a fejlesztésekre, de utána ki tudja, hogy mi lesz? Jelenleg minden egyes nap elvesztegetett idő, ami nagyon sokba kerül a városnak. Ha be sem adunk pályázatokat, akkor hogyan lehetne nyerni? Ez felháborító, példátlan az egész térségben.

– Volt-e már példa hasonlóan rossz időszakra Csanádpalotán?

– Meggyőződésem, hogy soha. Ha megnézzük a rendszerváltás óta eltelt időszakot, jól látható, hogy minden ciklusban volt komoly eredmény. 1990 és 1998 között útépítések, önkormányzati intézmények fejlesztése, 1998 és 2006 között hatalmas lendületet vett a közösségi élet a városban, számos civil szervezet alakult, elkezdődött a Palotai Lakodalmas, a Böllérnap, az Emlékezés napja, a Palotai Karácsony. Hulladékszállító edényzetet, iskolabuszt kapott a város, fejlesztettük a nemzetközi kapcsolatainkat Szerbiában, Lengyelországban, Romániában. 2006 után az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően fejlődött rengeteget Csanádpalota. Szennyvízelvezető rendszert építettünk, óvodát, bölcsődét, iskolát újítottunk fel, és ne feledjük az egyik legnagyobb eredményt: a tornacsarnokot. Felújítottuk az Idősek Klubját, a volt Technika termet, ahol a Gyerekjóléti Szolgálat működik, Műfüves pályát, kültéri edzőparkot építettünk. Határon átnyúló pályázat keretében programokat valósítottunk meg, turisztikai pontot hoztunk létre a Könyvtárban, a Művelődési Ház felújítására nyertünk 300 millió forintot. Ez mind-mind azt bizonyítja, hogy az összes polgármester együtt tudott működni a képviselőkkel és a lakossággal, közösen dolgoztak a városért. Most diktatórikus módon irányítják Csanádpalotát, Debreczeni István egyedül dönt mindenben, mint egy kiskirály. Éppen ezért is rendkívül visszataszító számomra, hogy a meg nem valósított ígéreteit próbálja a képviselőkre kenni, miközben a képviselők többségének esélye sem volt részt venni a döntéshozatalban.

 

 

Mielőtt a képviselők a feloszlásra szavaztak, próbáltak-e hatni Debreczeni Istvánra? Meggyőzni arról, hogy nem jó irányba megy a település?

– Természetesen próbáltuk meggyőzni a polgármestert, számos alkalommal. A kezdettől látszott azonban, hogy nem az együttműködés a célja. Nem egyéni érdekek miatt döntött egyikünk sem a feloszlás mellett, hanem azért, mert ez így már nem mehetett tovább. Nem lehet így vezetni egy várost, Csanádpalota ennél többet érdemel. Hogyan adhattuk volna a nevünket a rengeteg botrányhoz, a hivatal szétveréséhez, a lakosok megfélemlítéséhez, jogszabálysértő intézkedéshez? Debreczeni István megmutatta, hogy mire számíthatunk tőle. Rajtunk a sor, mutassuk meg együtt, hogy nem Csanádpalota van a polgármesterért, hanem a polgármester van Csanádpalotáért!

Melyek lennének a legfontosabb feladatok, ha Önnek szavaznak bizalmat a lakosok?

– Hatalmas munka vár ránk, vissza kell terelni a várost a fejlődés útjára, mindezt úgy, hogy nem tudjuk milyen az anyagi helyzet, mert az biztosan nem valós, amit Debreczeni István állít. Szeretnénk az önkormányzati ingatlanok, szolgálati lakások felújításába kezdeni, a közmunkaprogram jelenleg katasztrófa, észszerűen kell átszervezni, hatékonyabbá tenni. A művelődési ház felújítását folytatni kell, az orvosi rendelő fejlesztése is elodázhatatlan, a földes utcákba pedig minimum útalap kell. Mindeközben a rengeteg peres ügyet megnyugtatóan kell rendezni, és a képviselők, lakosok véleményét is kikérve kell döntéseket hoznunk. Feladat rengeteg van, Debreczeni István pedig egy év alatt csak az alkalmatlanságát bizonyította be.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest