Első alkalommal szervezték meg a Levélcsörgetést, vagyis az Apátfalva-Makó túraútvonalon való futást, kocogást, túrázást és kerékpározást a hét végén.

A rossz idő ellenére valamivel több, mint hetvenen tették meg zökkenőmentesen az apátfalvi faluháztól a makói Maros parton álló Zöld Házig tartó, majd onnan visszafordulva a kiinduló pontig tartó, összesen mintegy huszonegy kilométeres távot, köszönhetően a lelkesedésnek és a frissítő pontoknak.

A Levélcsörgetés – melyet első ízben rendeztek meg és hagyományt teremtenének belőle – részvevői a Maros-part árterében húzódó túraútvonalon haladtak oda-vissza, remek terepen gyönyörködhetve a természetben, az őszi lombok színkavalkádjában és az állandóan változó folyóban.

A Makó-Apátfalva közti túraútvonal egyébként a közelmúltban önkéntesek munkájával, illetve a Makói Természetbarát Sportegyesület nyertes pályázatának köszönhetően újulhatott meg.

Köszönhetően annak, hogy sz egyesület toronymagasan, több mint háromezer szavazattal nyerte meg a Tesco által a civil szervezeteknek még az év elején kiírt pályázata, papírkorongos szavazását, melyre az egyesület az Apátfalva-Makó közti tizennégy kilométer hosszú túraútvonalat kiépítését megcélozva pályázott.

A szavazáson részt vett három egyesületre négy hét alatt a makói és a vásárhelyi Tesco áruházakban összesen 35 ezer 550 vásárló szavazott, a pénztárnál fizetés után kapott papírkoronggal. A legtöbb szavazatot, összesen 14 ezer 960 papírkorongot – az összesen voks 42 százalékát – a Makói Természetbarát Sportegyesület kapta, második lett a vásárhelyi Zöldlépés Nordic Walking Közhasznú Egyesület 11 ezer 37 szavazattal (31 százalék), míg harmadik a Hódmezővásárhelyi Box Klub 9 ezer 503 szavazattal (27 százalék).

A szavazóknak köszönhetően teljesülhetett a Hajdu Gábor vezette Makói Természetbarát Sportegyesület álma, megépülhetett az Apátfalva-Makó közötti túraútvonal. Az egyesület a győzelmével összesen négyszázezer forintot nyert el erre a célra. Az egyesület tagjai takarították ki a nyomvonalat, melyen információs táblák és turistajelzések kalauzolják a túrázókat.

A Maros-parti túraútvonal – melyet nem csupán túrázók, de a kocogni vágyók, illetve a kerékpározók is használhatnak – kialakításának ötlete egyébként Fodor Ferencé. Erre a célra a makói részen meglévő, már rossz állapotban álló tanösvényt újították fel, s ezt hosszabbították meg Apátfalváig. A túraútvonal kiválóan alkalmas számos szabadtéri mozgás helyszínének.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest