A jövő héten ismét vizsgára viszik a földeáki önkormányzat egy pályázaton nyert 70 millió forint értékű új tűzoltóautóját, miután az visszaérkezett Bukarestből, ahová a gyártónak vitték vissza javításra. Nem a kocsival, a felépítménnyel volt gond. A község több mint tízmilliót költött a honosítására, a vizsgáira és a forgalmi adó különbözetére. A képen az új tűzoltó a tavaly nyári falunapon, még német rendszámmal.

Amilyen szerencséje volt a földeáki önkormányzatnak az új tűzoltóautós pályázattal, olyan balszerencséje van a jármű hazai üzembe helyezésével. A 70 millió forintot érő járművet Renault alapra Romániában építették, de német forgalmi rendszámmal érkezett Földeákra, s – bár a község több mint tízmillió forintot költött el ennek érdekében – , eddig nem sikerült úgy üzembe helyezni, hogy azzal oltani lehessen menni.

Az INTERREG-es határon átnyúló „Safer communities in the cross-border area by improved disaster ROHU41” elnevezésű projektben (mely zárását tavaly novemberben tartották) a földeáki önkormányzat közösen pályázott a romániai, 1300-es lélekszámú Valkány település önkormányzatával arra, hogy a két település önkéntes tűzoltói 1-1, hetven-hetvenmillió forintba kerülő tűzoltóautóval gazdagodjon.

Ehhez és összességében a tűz megelőzéséhez, és a tűzoltósághoz kapcsolódóan több szemléletformáló rendezvényt is rendeztek már a településen és a térségben az iskolásoktól kezdve az édesanyákon át valamennyi korosztály számára. De szerveztek rendvédelmi napokat, tartottak tűzvédelmi és tűzmegelőzési előadásokat iskolákban, óvodákban egyaránt, valamint elméleti- és gyakorlati oktatásokat is a tűzoltóknak.

A Renault alvázra épített, s hosszú ideje várva várt tűzoltóautó forgalmi engedélye már tavaly megvolt, köszönhetően a helyi önkormányzat saját erejének, mely finanszírozta a jármű és a felépítménye műszaki magyar műszaki vizsgáinak több mint tízmillió forintos költségét. Az új jármű – mellyel tavaly novemberben a földeáki Návay iskola diákjai testközelben is megismerkedhettek, jóval korszerűbb és gyorsabb, mint a több mint 30 éves elődje, a ma is üzemképes IFA. Az új autó már hab tárolására is alkalmas, míg a régi erre alkalmatlan, illetve az új kocsi víztartálya űrmérete is nagyobb mint a régié.

Míg azonban a valkányi tűzoltóautó már réges-régen szolgálatba állt, a földeáki járművel akadt némi váratlan probléma. Így például kiderült, hogy a pályázat kiírói megfeledkeztek arról, hogy míg Romániában 16, addig Magyarországon 27 százalékos az áfakulcs. Így a különbözetet a pályázat nem fedezte, azt a földeáki község önkormányzata állta. Ahogy a német rendszámmal érkezett jármű honosítását illetve a műszaki vizsgája költségét is a község fizette.

Bár a járművet már a tavaly nyári falunapon is felvonultatták, igaz akkor még német német rendszámmal, a jármű – bár időközben honosítva lett –, még mindig nem állhatott tényleges szolgálatba.

– Visszahozták már Bukarestből az új tűzoltóautót, ahová azért vitték vissza, hogy kijavíthassák azokat a hibákat, melyek nélkül a jármű idehaza nem kaphatja meg a megfelősségi tanúsítványt. Így jövő héten ismét vizsgálatnak vetik alá, s ha megfelel a szigorú előírásoknak, utána lehet üzembe venni. Mindennek valamennyi költségét a földeáki önkormányzat állja, ahogy eddig is tette – mondta érdeklődésünkre Hajnal Gábor Földeák polgármestere.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest