Földeák Községi Önkormányzat 2016-ban sikeresen nyújtotta be a “Földeák belterületi vízrendezése a Gagarin és Bacsó Béla utcában” című TOP-2.1.3-15-CS1-2016-00017 azonosítószámú pályázatát. A fejlesztés során megvalósult vízelvezető csatorna hossza összesen 531 méter hosszúságú.

A település a TOP-2.1.3-15-CS1-2016-00017 „Földeák belterületi vízrendezése a Gagarin és Bacsó Béla utcában” című pályázati konstrukció kapcsán 39 989 881 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchényi 2020 program keretén belül. A tervek szerint a Bacsó Béla és a Gagarin utcákon zajlottak volna a munkálatok. A megítélt támogatási összeg azonban csak a Gagarin utca fejlesztésére volt elegendő, így a projekt címe is módosult: Földeák belterületi vízrendezése a Gagarin utcában.

Földeák település belterületén, a Gagarin utcában 36 ingatlant érintett a beruházás, ahol zárt rendszerű víznyelős csapadékvíz elvezető csatorna került kialakításra a közművezetékek helyzete és a kiemelt szegélyes út, valamint a hely hiánya miatt. A projekt keretein belül a burkolattal rendelkező utak alatti átvezetések és a kapubejárók helyreállítására is sor került.

A fejlesztéssel érintett területek kiválasztásakor fő szempont volt a csapadékvíz elvezető rendszer hiánya, a további káresemények megelőzése, mivel a nagyobb esőzések után a keletkezett nagy mennyiségű csapadék nem tudott elszivárogni, így a házak, bejárók előterében maradt, veszélyeztetve az ingatlanokat.

A csatorna-beruházással a korábban keletkezett és összegyűlt belvizek biztonságosabb elvezetése valósult meg. Az időben elvezetett belvízzel mérsékelhető és megelőzhető a település talajvízszintjének ingadozása (túlzott megemelkedése), ami a település természetes és épített környezetére is kedvezően hat, az épületállomány felázása is jelentősen mérsékelhető.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg.

 

Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest