Nemrégiben érkezett meg az az ezer előnevelt csirke Apátfalvára, melyeket a közmunkaprogramban nevelnek fel. A község meglévő sertés- és juhállománya is nagyon szépen fejlődik. Fotó: Szekeres Ferenc.

Évek óta olyan értékteremtő mezőgazdasági közmunkaprogram is zajlik Apátfalván, mely áldásait szó szerint élvezhetik a községben élő szociális rászorultak, hiszen az így felnevelt állatokat az önkormányzat rendszeresen kiosztja köztük.

A nemrégiben a faluba érkezett ezer előnevelt csirke sorsa is ez lesz, ha meghíznak. A csirkeosztás egyébként minden esztendőben többször is zajlik, legutóbb júliusban volt ilyen. Egy hónappal korábban pedig száznegyven, négy-négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomagot osztott ki az apátfalvi önkormányzat és az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.

Az ételosztás rendszeres, idén márciusban Patkós Andrea helyi vállalkozó adományából készített, meleg ételt osztottak osztottak szét valamivel több, mint kétszáz embernek.

Az ételosztás egyébként évek óta rendszeres Apátfalván, még ha nem is gyakori, hogy készételt kapnak mindazok, akik rászorultak. Csak hogy néhány példát említsünk: 2016 decemberében 1 kiló hurkát, 1 kiló kolbászt, 1 kiló darált húst és oldalast is tartalmazott az a csomag, amelyet az apátfalvi önkormányzat osztott szét a 65 feletti nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak és a hátrányos helyzetűek között. A hús abból a 30 sertésből származott, melyet az év nyarán vásárolt a Startmunka Mintaprogram keretén belül állattartásba is belekezdett az apátfalvi önkormányzat. A közmunkások által felnevelt disznóból 24-et vágtak el akkor. Így összesen 510 csomagot kaptak a 65. életévüket betöltött nyugdíjas családok, 160-at a közfoglalkoztatottak és 175-öt a hátrányos helyzetű családok, azaz összesen 845 családnak tudott segíteni az ünnepek előtt az önkormányzat. 2016-ban egyébként összesen ezer saját nevelésű baromfit is szétosztottak.

Hasonló osztást azóta is rendszeresen tartanak a községben. Tavaly novemberbenpéldául összesen nyolcszázötven saját nevelésű csirkét kaptak az értékteremtő közmunkának köszönhetően a helybéli közfoglalkoztatottak, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők, illetve a 65 éve felettiek. Decemberben pedig ismét levágták a közmunkaprogramban hizlalt sertések egy részét, a nyolcszáz, darálthúsból, hurkából és kolbászból összeállított csomagot készítettek belőlük, hogy azt szintúgy kiosszák az apátfalvi időseknek, közmunkásoknak és rászorultaknak.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest