Halottak napja alkalmából elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Vannak, akik ilyenkor csak a közeli temetőbe látogatnak ki, mások autóval vagy tömegközlekedési eszközök igénybevételével hosszabb útra indulnak, hogy leróhassák kegyeletüket. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a társszervekkel együttműködve mindenszentek és halottak napja körüli időszakban is kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok ellátására.

A Csongrád-Csanád MRFK Bűnmegelőzési Osztálya, valamint Balesetmegelőzési Bizottsága az alábbi óvintézkedések megtételére hívja fel az emlékezők figyelmét.

Vagyonvédelemi tanácsok:

Mindenszentek és halottak napja idején, miközben a temetőkben szeretteinkre, ismerőseinkre emlékezünk, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeink. Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek vagyontárgyaikra és fogadják meg tanácsainkat!

 • A kegyeleti helyek környékén megszaporodhat a gépjárműfeltörések száma. Próbáljanak biztonságos helyen – lehetőleg a bejárat közelében, este kivilágított részen – parkolni. Figyeljenek a motorkerékpár, illetve kerékpár biztonságos helyen és módon történő lezárására is!
 • Győződjenek meg róla, hogy az autót bezárták, és ügyeljenek rá, hogy a jármű utasterében látható helyen ne maradjon mobiltelefon, csomag, használati tárgy, (még a legcsekélyebb értékű sem)! Arra is figyeljenek, hogy ne a parkolóban pakolják át értékeiket a csomagtartóba!
 • Táskájukat a test előtt tartva vagy magukhoz szorítva viseljék. A tömegközlekedési eszközökön való utazás mellett koszorú- és virágvásárlás alkalmával is fokozottan figyeljenek értéktárgyaikra!
 • Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van! A zseblopások megelőzése érdekében a pénztárcát, iratot, telefont biztonságos helyre (pl. kabát belső zsebébe, táska – lehetőleg patenttal is zárható vagy becipzározható – belső rekeszébe) tegyék.
 • Táskát, csomagot, használati tárgyakat a sírok gondozása közben se hagyjanak őrizetlenül, még akkor sem, ha csak néhány méterre távolodnának el azoktól!
 • Sötétedés után – főleg nők, illetve időskorúak – lehetőleg ne tartózkodjanak egyedül a sírkertben. Ha megoldható, a biztonság érdekében nappal is rokonnal, baráttal, ismerőssel együtt látogassanak ki a temetőbe.

Tanácsok közlekedőknek:

Ebben az időszakban megnövekedik a forgalom az utakon és a temetők környékén is, amely az őszi időjárás specialitásait figyelembe véve kiemelt óvatosságot igényel a gépkocsivezetőktől. A forgalom függvényében számítani kell ideiglenes forgalomkorlátozásokra és elterelésekre, továbbá fel kell készülni a megnövekedett gyalogosforgalomra. Fontos, hogy ne rutinból közlekedjenek, célszerű figyelemmel kísérni az aktuális útinformációkat.

 • A gépjárművek műszaki állapotát és biztonsági berendezéseit ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézetni, különös tekintettel az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer megfelelő működésére.
 • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A nyári gumi 7 Celsius fok alatt már nem teljesíti feladatát. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely akár életet is menthet. A gumik cseréjével kapcsolatban hasznos tanács: ne hagyjuk az utolsó pillanatra!
 • A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak, a hulló falevelek mindennapossá válnak. A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást, egy útszakaszon vagy településen belül is, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Ezért nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, így csökkenthető a balesetek bekövetkeztének kockázata.
 • Látni és látszani! A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét felhívjuk, hogy jól működő világítás, láthatósági mellény és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) életeket menthet!
 • Továbbra is látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és karbantartás.
 • Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet állati erővel vont járművek, vagy mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat! Semmit ne csináljunk hirtelen!

Bűncselekmény vagy baleset észlelésekor azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest