A Gazdasági Versenyhivatal(GVH) vizsgálatot indított a Nutriversum Kft. étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó vállalkozással szemben, mert a vállalkozás feltételezhetően jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban.

A versenyhivatal nemrég indult vizsgálatában azt valószínűsíti, hogy a Nutriversum Kft. a YouTube-csatornáján elérhető, dr. Gődény György gyógyszerész szereplésével készült két koronavírussal kapcsolatos videójában, valamint egy 16 részes, „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” elnevezésű videósorozatában olyan állításokat alkalmazott, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak.

Az európai közösségi szabályozás értelmében ugyanis élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy –bizonyos kivételekkel –egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik. Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek.A GVH által vizsgált, YouTube-on megvalósult kereskedelmi gyakorlat azért lehet alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti a fogyasztók felé, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A Magyarországon az egyik legismertebb vírusszkeptikusnak számító dr. Gődény rendszeresen bagatellizálja a koronavírus-járványt  videóiban. Szerinte a koronavírus-járvány az influenzánál is enyhébb, és immunerősítéssel, vitaminszedéssel fel lehet venni a küzdelmet ellene.

A gyógyszerész kamupártja miatt is bekerült a hírekbe, A 2018-as országgyűlési választásokon is indultpártja  Közös Nevező ellen költségvetési csalás bűntettének gyanújával is folyik büntetőeljárás. Gődény azt állítja, hogy  nincs köze a párthoz, annak csak a reklámarca volt .

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest