Október 12-én az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport ülésére került sor Szegeden, a Megyeházán.

Kormányos Sándor, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés tanácsnoka köszöntőjében a probléma felkutatásának, felismerésének, a felmerülő kérdésekre való jó válaszok adásának fontosságát hangsúlyozta, továbbá arra is rámutatott, hogy ezeket a lehetőségeket miként lehet átadni.

A projekt hatékony megvalósítása érdekében önkéntesek bevonásáról, és az ezzel járó feladatokról Zsivkovitsné Gyenes Krisztina tartott előadást. A Talentum Alapítvány ügyvezető igazgatója tájékoztatást adott a Csongrád Megyei Önkéntes Központról, a Talentum Fejlesztő és Módszertani Központról, illetve a Talentum Munkaerő-piaci Központ működéséről. Beszámolt többek között az önkéntes programjukról is, amely részeként önkénteseik kórházban, múzeumban és színházban is segíthetnek.

Ábrahám-Kothencz Katalin, a Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Nkft. projektasszisztense elmondta: ez a harmadik év, hogy projektet valósítottak meg a tanyai lakosság körében. Júliusban Mártélyon szervezték meg az életvezetési tanácsadás célú rendezvényt. Rámutatott továbbá, hogy Mártélyról 21, Mindszentről 1, Székkutasról és Vásárhelyről pedig 4-4 fő vett részt a rendezvényen, ahol főleg az idősebb korosztály képviselte magát. Az előadások témái közt szerepelt a tűzvédelmi teendők veszélyhelyzet esetén, a tanyán élők közbiztonsági nehézségei, a mentális problémák, a szenvedélybetegségek jellemzői és kezelésének lehetőségei, továbbá a jövőtervezés, az egészségi állapottal kapcsolatos rizikófaktorok és megelőzésük is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest