A manapság divatos szürke egyik árnyalatára festették a nagytermet, lebontották a korábbi paravánt, így világosabb is lett. A 799 ezres költséget az önkormányzat önerőből állta. Fotó: Kolozsvári Rozália.

Nem fért bele a községháza korábbi energetikai felújításába a tanácskozó terem belső felújítása, ezért a nagylaki képviselő-testület további 799 ezer forintot szavazott meg a belső festésre, felújításra júniusi rendes ülésén, kiválasztva a három a munka végzésére beadott ajánlat közül a legkedvezőbbet.

A községháza felújítása még 2016-ben kezdődött, egy az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kiírt – TOP-os – pályázatnak köszönhetően, mellyel a község 32 millió forintot nyert.

Tavaly május másodikán reggel – szó szerint – bontással kezdődtek meg a munkálatok, mely az épület hőszigetelése mellett napkollektor felszerelését és hőszivattyú üzembe helyezését is jelentette. A községházát 2016 előtt földgázzal fűtötték, a felújítás során a régi gázkazánt hőszivattyúra cserélték, azaz teljesen megváltozott a fűtés módja. A radiátorokat leszerelték és eltávolították az azokhoz vezető csöveket is. Az épületet a tetőre telepített napelemek látják el elektromos energiával. A napelemeket is az idén nyáron kötötték rá a hálózatra.

A községháza energetikai felújítása 37 millió forintba került, ebből 6,5-7 millió forint önerőt a helyi önkormányzat biztosított, miután az épületben egy önkormányzati lakás is található, arra pedig nem lehetett felhasználni a támogatást.

A munkálatok során az épület összes nyílászáróját kicserélték, az épület teljes egészében külső hőszigetelést kapott. Szerencsére a tetőszerkezethez nem kellett hozzányúlni, a statikai vizsgálat arra jutott, hogy az minden további nélkül elbírja a napelemtáblák súlyát. A mozgáskorlátozottak az épületbe való jutását segítő, meglehetősen hosszú rámpát is némileg átalakították: az másfajta lejtést kapott, a korábbi meredekségét csökkentették. És a vizesblokkot is alkalmassá tették, hogy azt a mozgáskorlátozottak is könnyedén használni tudják.

A községháza modernizációját a közbeszerzési eljárás győzteseként a Skorpió Kft. szakemberei végezték, miután ez a cég adta a legkedvezőbb ajánlatot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest