Térség

Hatmilliót nyertek szertárfelújításra a földeáki önkéntes tűzoltók

Plusz még egymillió forintot nyert a földeáki önkéntes tűzoltók eszközökre a 2020-as pályázaton. A címlapképen Balogh Róbert makói tűzoltóparancsnok és a Varga Zoltán, a Földeák Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Az idén ismét hétszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem az országban működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között. A járványhelyzet miatt az elnyert felszereléseket, berendezéseket, védőeszközöket az eddigiektől eltérően nem ünnepélyes rendezvényen, hanem szűkebb keretek között, a városi tűzoltó-parancsnokoktól vehették át az érintettek.

A Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében civil közösségi tevékenységek támogatására nyújtott be pályázatot, s nyert vele. A hatmillió forintból az önkormányzat tulajdonában álló tűzoltószertárat újítják fel: kicserélik a nyílászárókat, elvégzik a homlokzatszigetelést, a  külső-belső festést, a fű­tés-korszerűsítést, valamint a vizesblokk felújítását, folytatva a korában megkezdett munkálatokat.

A földeáki önkéntes tűzoltók által elnyert eszközök egy része. Fotó: az egyesület Facebook oldala.

Ebben az évben az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatra összesen hatszázegy egyesület jelentkezett az országból. Szinte mindannyian kaptak támogatást, az önkéntes mentőszervezetek közül száztizenöt pályázott sikeresen.

A Csongrád-Csanád megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek összesen mintegy húszmillió forintot nyertek a BM OKF által kiírt pályázaton. Idén ekkora összegben folytatódnak az évek óta megkezdett fejlesztések a megye önkéntes tűzoltóinál. A húsz önkéntes egyesület összesen 14 millió forint értékben kapott új tűzoltó-technikai felszereléseket, amiket a mindennapi beavatkozásoknál használnak. A kiosztott felszerelések között a vágásbiztos öltözékek, benzinmotoros láncfűrészek, hidraulikus feszítővágók, légzőkészülékek, védőkesztyűk és sisakok, sugárcsövek, valamint tömlők éppúgy megtalálhatók, mint a gyorsdarabolók, magassági ágvágók, búvár- és zagyszivattyúk, különböző létrák, illetve a kereső- és kézilámpák.

Emellett különböző összegeket fordíthatnak oktatásra, vizsgára, EDR-rádiókra. A Balástyai önkéntes tűzoltók például több mint 900 ezer forintot nyertek a szertáruk felújítására.