A kormánynak a társadalmi problémákra adott válaszairól, az önkormányzatok helyzetéről és a járvány elleni védekezésről beszéltek képviselők napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Tordai Bence kiemelte: a Fidesznek nincs válasza a valódi problémákra, az emberek az ellenzék mögött állnak a fontos kérdésekben. Úgy vélte, a leglényegesebb ügyekben a kormány rosszul teljesít vagy szembe megy az emberek akaratával.

A képviselő e kérdések között említette az egészségügyi ellátás színvonalát, az alacsony fizetéseket, a társadalmi különbségeket, a megélhetési nehézségeket, a korrupciót és az alacsony nyugdíjakat. Az emberek szerint ezek a legfontosabb kérdések – jelentette ki. Hangsúlyozta: a Fidesz politikájának tartalma szembe megy az emberek meggyőződésével, az emberek változást akarnak, és ezt a mai ellenzék hozza majd el.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy egy járvány kellős közepén vagyunk, az embereket most leginkább ez foglalkoztatja, ezen belül pedig az emberek életének megóvása és a gazdaság, a munkahelyek megvédése. Közölte: egész Európában romlik a helyzet, de más országokban az ellenzék nem állítja a kormányról, hogy szabadjára engedte volna a járványt.

Magyarország most is az eredményesebben védekező országok között van – mondta. Hozzátette: mindeközben az ellenzék álhírkampányt folytat, a baloldali önkormányzatok pedig nem tesznek eleget.

Csárdi Antal (LMP) úgy fogalmazott: a kormány egy újabb döntésével megcsúfolja az önkormányzatiságot, semmibe veszi a választói akaratot. A múlt héten ugyanis megjelent egy kormányrendelet, amelyben újabb jogosítványokat vontak el az I. kerületi önkormányzattól – magyarázta. Közölte: ennek értelmében nem szükséges az örökségvédelmi hatástanulmány, ha egy kormányzati beruházás készül. Ezzel azt üzenik, hogy az építési szabályozások értelmetlen kekeckedések, akadékoskodások – vélekedett. A képviselő azt kérte a kormánytól, hogy ne a saját vállalkozóik, hanem a választók érdekét képviselje.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kijelentette: a kormány partnernek tekint valamennyi önkormányzatot, politikai hovatartozástól függetlenül. Ezt mutatja, hogy a járvány elleni védekezés miatti nehéz költségvetési helyzetben is növelik az önkormányzatok támogatását – mutatott rá. Azt mondta: a kormány odafigyel, hogy ha az országnak jól megy, az önkormányzatoknak is jól menjen, de nehéz gazdasági helyzetben mindenkinek össze kell fognia, mindenkinek részt kell vennie a teherviselésben. Megjegyezte: az elmúlt időben a Várban nagyon sok fejlesztés történt, és a főváros dísze lesz a Vár.

Oláh Lajos (DK) kiemelte: a kormány azt mondja, nincs szükség ingyenes, nagy mennyiségű, gyors tesztelésre a koronavírus-járvány visszaszorítására, és ezért megint túl későn fog reagálni. Közölte: a kormány – állításával ellentétben – nem a WHO ajánlásainak megfelelően végzi a teszteket, a kormány semmit nem csinál rendben, nem tudja kezelni a járványt. A kormány képtelen megvédeni a magyarok munkahelyét, mert ha a járvány elszabadul, a munka is veszélybe kerül, nem csak az egészség – vélekedett. Hozzátette: a kormány mindig késve lép. Úgy látja, sokkal több tesztelési pont és ingyenes teszt kell, hogy ne kelljen iskolákat bezárni és ne kerüljenek veszélybe a munkahelyek.

Dömötör Csaba azt mondta: „más, gazdagabb országok sokkal rosszabbul állnak a halálozások tekintetében, mint Magyarország, az ország még mindig az eredményesebben védekezők között van.”

A járvány mindenhol felszálló ágban van a világon – fűzte hozzá. Közölte: az ellenzék kritikájával nem a kormány, hanem az orvosok és ápolók erőfeszítéseit vonja kétségbe. Emlékeztetett: az elmúlt napokban rendszeresítették a gyorsteszteket, ez is nagy segítség a védekezésben. Elsősorban olyan intézkedésekre van szükség, amelyeknek magas a társadalmi támogatottsága – vélte.

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

A képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi változtatási javaslatait. A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt.

Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig – amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket. A karanténszabályokat megszegőkre ötvenezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető. A fenti változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

Harangozó Tamás (MSZP) az október 23-i SZFE-tüntetéssel kapcsolatban hangsúlyozta, tízezres tömeg hömpölygött a főváros utcáin és állt ki az egyetem, a tanszabadság, az autonómia mellett. A kormányt vádolta a kialakult helyzettel, hiszen a kabinet terjesztette be az egyetem szétveréséről szóló jogszabályt, amelyet a Fidesz–KDNP szavazott meg.

Hozzátette: a kormány nevezte ki a művészeti egyetem kuratóriumába a Mol stratégiai igazgatóját. „Örkény István már itt hanyatt vágná magát” – fogalmazott, bírálva, hogy egy gépesített lövészezredest neveztek ki kancellárnak. Szerinte ilyen eszközöket a legsötétebb kommunista és náci diktatúrában engedett meg a hatalom. Bejelentette, törvényjavaslatot nyújtottak be az SZFE-törvény hatályon kívül helyezésére.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: az MSZP-től nem fogadnak el kritikát, hiszen 2006-ban szétverette az október 23-i tüntetést. Most biztosított a békés tüntetés lehetősége, az ellenzék pedig saját politikai haszonszerzésére akarja kisajátítani az egyetem ügyét. Kitért arra, évek óta senki nem vitatja, hogy az SZFE-t át kell alakítani, most lehetőség nyílik arra, hogy egy jobb, minőségibb, versenyképesebb oktatás valósuljon meg ebben az intézményben. Van egy vita a kultúra emberei között, hogy ez hogyan működjön, ebben a vitában a politikusoknak nincs feladata –közölte.

Ander Balázs (Jobbik) megemlékezett arról, hogy hétvégén lesz a 20. századi magyar történelem legjelentősebb, paraszti származású kisgazda politikusa, Nagyatádi Szabó István halálának évfordulója. Szerinte az egykori földművelésügyi miniszter életútja sok mai politikusnak szolgálhat útmutatásként. Közölte, most amikor a tudományon át a művészetekig újra tombol a rákosista, aki nincs velünk, az ellenünk van bolsevik-, vagyis nersevik-szemlélet, akkor jó lenne, ha a hatalom elgondolkodna, milyen példát adott Nagyatádi Szabó István.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerint nehéz összehasonlítani a mostani helyzetet azzal, mint amikor Nagyatádi Szabó István volt az agrárminiszter. Hozzátette: jelenleg a szakmai szervezetek véleményét kikérve, a támogatáspolitikák segítségével fejlődik a szektor, amely azért dolgozik a koronavírus-járvány alatt is, hogy biztosítsa az ország élelmiszer-ellátását.

Juhász Hajnalka (KDNP) közölte, a koronavírus-járvány idején fontos, hogy megőrizzék a gazdaság működőképességét, a munkahelyeket. Emlékeztetett arra, hogy a gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően hatezer milliárd forintban részesültek a gazdaság szereplői, ez 280 ezer munkavállalónak segített.

Beszámolt arról is, hogy 2021. január 1-től 27 százalékról 5 százalékra csökkentik az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát, és a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik. Hozzátette: szintén jövőre indul az otthonfelújítási támogatást, amelyet a legalább egy gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe. Kitért arra is, hogy meghosszabbították a Szép-kártya kedvezményeit is a belföldi turizmus segítése érdekében.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerint a korábbi baloldali, Gyurcsány–Bajnai-kormányok csak megszorításokat vezettek be válság idején, a mostani kabinet minden erejével azon van, hogy segítse a magyar embereket. Kijelentette, most minden idők legnagyobb otthonteremtési programját valósítják meg, jövő évtől visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, az eddigi legnagyobb mértékű orvosbéremelés történik meg, meghosszabbították a hitelmoratóriumot és munkahelyvédő bértámogatást vezettek be.

Bajkai István (Fidesz) úgy értékelt, Erzsébetvárosban egyre forróbb a helyzet, felvillanyozódott az önkormányzat. Emlékeztetett rá, hogy házkutatás volt a VII. kerületi önkormányzat épületében, mert tetten érték Niedermüller Péter polgármester jobbkezét, Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő bizalmasát, Borka-Szász Tamást egy titkos bitcoinbánya üzemeltetése közben. Megjegyezte, a képviselő lemondott posztjáról és kilépett a pártból

A kormánypárti politikus rendkívül súlyosnak nevezte az ügyet, mert „a DK-s szerver online kapcsolatban állt a dark webbel, az internet sötét oldalával”. Hozzátette: a dark weben terroristák, emberkereskedők, drogcsempészek, kémek cserélnek egymással pénzt és információt láthatatlanul. Szerinte Borka-Szász Tamás nekik végzett bérmunkát, vagyis szerverének kapacitását biztosította számukra.

Elmondta, ahogy a baloldal hatalomra jutott a kerületben, ott folytatta, ahol Hunvald és bűntársai abbahagyták. Az őszödi beszéd, a 2006-os rendőrattak, Vidnyánszky Attila és mindannyiunk földönfutóvá tételével való fenyegetés pedig bizonyíték Gyurcsány Ferenc rákosista, kommunista nézeteire, arra, hogy az igazi álma egy baloldali diktatúra – fogalmazott.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára egyetértett azzal, hogy súlyos politikai kérdéseket vet fel az eset. Elmondta, a VII. kerületi rendőrkapitányságra lopás és más bűncselekmények miatt érkezett feljelentés az ügyben. A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja.

Bizottsági jelentés vitája A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kormányzati törvénymódosítási javaslat bizottsági jelentésének vitájában Héjj Dávid (Fidesz) a törvényalkotási bizottság képviseletében azt közölte: a járványügyi karanténok tömegessé válása teszi szükségessé az adminisztratív könnyítéseket. Szükség van a karantén megsértése miatt alkalmazható szankciók módosítására is – tette hozzá.

Arató Gergely (DK) azt mondta, pártja próbált javaslatokat tenni az észszerűsítés irányába – de azokat a kormánytöbbség elutasította –, így például kezdeményezte a DK az egészségügyi dolgozók korlátlan átvezényelhetőségére vonatkozó lehetőség eltörlését. Ehelyett egy olyan vezénylési rendre lenne szükség, amely biztosítja az egészségügyben egészében a betegellátást – közölte. A koncessziós és a szerencsejáték-törvénynek az előterjesztésben olvasható módosítása pedig a haverok támogatásának gyanúját veti fel szerinte.

Szakács László (MSZP) arról beszélt, tavasszal a magyarok nagyon fegyelmezettek voltak, ezért is várt volna most az MSZP egy olyan javaslatot, amely megfelelően szabályozza az emberek életét, és ösztönöz az előírások betartására. Ám az előterjesztésben az ösztönzés a büntetés elkerülése – fogalmazott. Szorgalmazta továbbá a legveszélyeztetettebb munkakörökben dolgozók folyamatos állami tesztelését.

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint Arató Gergely memóriazavarral küzd, ugyanis a DK nem támogatott semmit a védekezéssel kapcsolatban. Ott folytatják az aknamunkát, ahol tavasszal abbahagyták – fogalmazott, úgy értékelve: a járvány elleni védekezés kellős közepén a DK mérlege Czeglédy Csaba kitömése és áramlopás.

Azt is mondta, hogy az álhírkeltő versenyt járványügyben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és felesége, Dobrev Klára nyerte. A DK a végén ezzel mindig a védekezésben részt vevő embereket támadja – jelentette ki.

Rig Lajos (Jobbik) szerint az helyén van, ha a járvány terjedését lassító intézkedéseket hoz a kabinet, de egy erre vonatkozó előterjesztés keretén belül nehéz elképzelni a játéktermi koncessziók kérdését. Ha ezt kivennék belőle, a javaslat nagy része támogatható lenne – mondta. Arról is beszélt ugyanakkor, nehezen fér bele a járványügyi intézkedésekbe, hogy futballmeccseken “egymás hegyén-hátán” vannak az emberek.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára zárszavában a javaslat legfontosabb elemének a karanténkötelezettséggel összefüggő adminisztratív terhek csökkentését nevezte. Kulcsfontosságú, hogy a karanténszabályok be legyenek tartva –hangoztatta. Az egészségügyi dolgozók átvezényelhetőségével kapcsolatban azt mondta, erről a jogintézményről nem ez az előterjesztés rendelkezik. Hozzátette továbbá: folyamatosan a Ház elé kell terjeszteni a gazdaságot érintő, szektorspecifikus szabályokat is a válság sújtotta ágazatok célzott támogatása érdekében. A turizmus is ilyen szektor – ezért módosítanak a Szép-kártyára vonatkozó szabályokon –, és ilyen a koncesszió- és szerencsejáték-szabályozás is – jegyezte meg.

Mindig van egy indok, amelyre hivatkozva az ellenzék nem szavazza meg a járvány elleni védekezéssel összefüggő javaslatokat – zárta szavait Orbán Balázs. Szigorították a hatósági házi karantén megsértésének bírságolását A bizottsági jelentés vitája után a képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett elfogadták a Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi változtatási javaslatait. A koronavírus-járványról, az önkormányzatok támogatásáról és az idősotthoni ellátásról is kérdeztek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.

Rig Lajos (Jobbik) arról beszélt, hogy az elmúlt napokban rohamosan emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Arról érdeklődött, hogy egy Veszprém megyei, darvastói idősotthonban milyen a koronavírus-helyzet a fertőzötteket, a dolgozókat, a kontaktkutatást illetően. Ha a Pesti úti otthonban gyorsan kiderítették, mi a helyzet, akkor egy állami fenntartású intézményben ez nem lehet gond – közölte.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon emelkedett a fertőzöttek száma, de ez nem jelenti azt, hogy ez most már mindig így lesz. A magyar kormány elkötelezett, hogy a második hullám ideje alatt is mindent megtegyen a járvány terjedésének megelőzéséért, a megbetegedések és halálozások számának csökkentéséért – jelentette ki. Hozzátette: kiemelten nyomon követik az idősotthonokban és az iskolákban kialakuló helyzetet, valamint azokat a helyeket, ahol rendszeresen összegyűlnek nagyobb tömegek.

Varga László (MSZP) hangsúlyozta: nem elvenni kellene az önkormányzatoktól, hanem több támogatást biztosítani nekik. Közölte: a gépjárműadót is elvonták a településektől, és a helyi közlekedés fenntartásában sem segítenek az önkormányzatoknak. Elképzelhető, hogy az iparűzési adó tekintetében is elvonások lesznek – mondta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy válaszolt: a képviselő figyelmen kívül hagyta, hogy most rendkívüli év van. A kormány mindig odaadta az önkormányzatoknak, ami a költségvetés szerint járt nekik, az iparűzési adó emelkedése jelentős pluszforrást biztosított nekik, az állam pedig még az adósságukat is átvállalta – sorolta. Úgy látja, ezért nehéz azzal vádolni a kormányt, hogy önkormányzatellenes lenne.

Közölte: a mostani rendkívüli év ellenére növelik az önkormányzatok támogatását a jövő évi költségvetésben. Közös érdek, hogy az országot és benne az önkormányzatokat a lehető legkisebb mértékben viselje meg a járvány miatt előállt helyzet – mutatott rá.

Sebián-Petrovszki László (DK) arról kérdezett, hogy mi a helyzet azokkal, akik idősotthoni ellátásra várnak. A kormány korábban nyilvánosságra hozta a szociális és idősotthoni ellátásra várakozók számát, de ma már nem találni meg ezt az adatot a hivatalos honlapon – mondta. Közölte: 2018-ban 28 ezren várakoztak elhelyezésre, a tavalyi utolsó adat pedig csak az időseket illetően 32 ezer volt, vagyis drasztikusan nőtt az ellátásra várók száma. A kormány láthatóan ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem kell közölni ezeket az adatokat – vélekedett.

Vitályos Eszter elmondta: a kormány folyamatosan szem előtt tartja a szociális gondoskodásból fakadó állami feladatokat, és a cél, hogy az rászorulók minél tovább élhessenek a saját otthonukban, elsősorban ott támogassák őket. A szociális ellátás biztosítása az állam és az önkormányzatok feladata, de egyházi fenntartók is szerepet vállalnak ebben – magyarázta. Közölte: egy tavaly augusztusban végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók többsége a saját lakókörnyezetében szeretné a szükséges támogatást megkapni.

Hohn Krisztina (LMP) azt firtatta, mi a szándéka a kormánynak a házorvosi praxisok finanszírozásával. Azt kérdezte: mi az oka annak, hogy a kormány praxisközösségek kötelezővé tételében látja a megoldást. Arra is választ várt, hogy a házorvosok a jövőben szabadon dönthetnek-e majd az önálló praxis és a praxisközösség között.

Vitályos Eszter államtitkár azt mondta: a kormány célja, hogy mindenki lakóhelyétől függetlenül egyenlő eséllyel jusson hozzá az alapszolgáltatásokhoz, így a háziorvosi ellátáshoz is. Ennek érdekében az elmúlt 10 évben sok intézkedést tett a kormány, így 2010-hez képest 76 százalékkal több pénzt biztosít a praxisok támogatására. Hozzátette: 2015-től 2018-ig minden évben havi plusz 130 ezer forinttal emelkedett a háziorvosi praxisok támogatása, így most havi 520 ezer forinttal magasabb a díjazás.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest