Csak Apátfalván és Nagylakon mondtak ünnepi beszédet és megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából. Maroslelén, Magyarcsanádon koszorúztak, Földeákon civil egyesület is megemlékezett , míg Csanádalbertin Lázár János is koszorút helyezett el. A címlapképen Fodor Bernadett magyarcsanádi fotója.

Apátfalván a SZEFO épületén lévő emléktáblánál – a hagyományos helyszínen – emlékeztek meg még csütörtökön kora délután az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvannegyedik évfordulójáról. Itt köszöntőt Szekeres Ferenc polgármester, míg ünnepi beszédet Antal Sarolta települési képviselő mondtak. Ünnepi műsort Kucsora István és barátai, illetve a Dózsa György Általános Iskola diákjai adtak. Majd a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az épület falán lévő emléktáblánál. Az ünnepségen a helyi Borbély András Band tanulói működötek közre, Mátó Mátyás karnagy vezényletével.

Csanádalbertin a községi temetőben lévő emléktáblánál rendezett csendes megemlékezést a községi önkormányzat. Itt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is fejet hajtott a hősök emléke előtt, s helyezte el koszorúját.

A földeáki önkormányzat a koronavírus veszélyhelyzet miatt előzetesen nem hirdette meg az ’56-os emlékkőnél rendezett néma megemlékezését, melyen Lázár János országgyűlési képviselő is koszorúzott, ahogy ez megtette a kiszombori megemlékezésen- Földeákon Hajnal Gábor polgármesterrel, míg Kiszomboron Szirbik Imre polgármesterrel koszorúzott.

Fotók: Lázár János hivatalos Facebook oldala

Földeákon egy civil szervezet, a Tegyünk Együtt Földeákért Egyesület  is emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságarc áldozatairól, koszorúkat helyezve el a Szent László téri emlékkőnél.

 

Magyarcsanádon csütörtökön délután 5 órakor a művelődési ház előtti téren állított kopjafánál rendeztek csendes koszorúzást és gyertyagyújtást a községi önkormányzat.

Fotó: Fodor Bernadett

Maroslelén csütörtökön délután 3 órakor a templomkertben lévő kopjafánál emlékeztek a forradalomra és a szabadságharcra. Az eseményen verset mondott Veszelovszki Lilla, a Maroslelei Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja, majd a résztvevők koszorúkat helyezte el a kopjafánál.

Nagylakon a Szabadság Napja tiszteletére, az Emlékparkban rendezett ünnepségen a Himnuszt követően Kolozsvári Rozália polgármester mondott emlékbeszédet, majd Gyevi-Nagy Bernadett szavalta el Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című költeményét. A jelenlévők ezt követően helyezték el koszorúikat, illetve gyújtottak gyertyát az áldozatokra emléke előtt tisztelegve.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest