A Hold utcai óvodában egy dolgozó eredménye pozitív lett, a Kassai utcai intézmény dolgozóinak fele vár a teszt eredményére, hangzott el Farkas Éva Erzsébet online tájékoztatóján.

Az országos és a járási tisztifőorvos is kéri a járványügyi szabályok fokozott betartását, hívta fel a figyelmet Makó polgármestere, hozzátéve, hogy a háziorvosoknál elérhetőek az influenza elleni ingyenes védőoltások, ők azt kérik a krónikus betegek mindenképpen oltassák be magukat.

Mint kiemelte szintén az országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján továbbra sem javasolt a tömegrendezvényeken való részvétel, így Makón is az október 23.-i városi ünnepség is szűk körben, csendes megemlékezéssel lesz megtartva.

A városi szakmai stáb ma reggel egyeztetést tartott, mondta el Farkas Éva Erzsébet, amelyen kiderült a térségben 35-en vannak Hatósági Házi Karanténban és 9 igazolt fertőzött van, míg Makón ezek a számok 17 és 5.

Az elmúlt napokban azonban nagyon nagy arányú megbetegedések mutatkoztak a városban, lázzal, szaglás és ízlelés kieséssel jelentkeztek háziorvosoknál betegek. Nagyon sok makói polgártársunktól vettek mintát, amelynek várjuk az eredményeit. – tette hozzá.

Ez több önkormányzati intézményt is érint, ezek közül a Hold utcai és a Kassai utcai óvodáról számolt be a polgármester. Előbbiben a 13 dolgozóból 7 esetében jelentek meg tünetek, ők azóta mindannyian otthon tartózkodnak, mintát vettek tőlük, amelynek várják az eredményét. Utóbbiban egydolgozónak már pozitív eredménye lett. Az önkormányzat ezekről az esetekről tájékoztatta a szülőket is.

A polgármester ezen kívül elmondta, a Csongrád-Csanád Megyei Szivárvány Otthonban egy idős betegtől vettek mintát, a Juhász Gyula iskolában egy diák van karanténban, az Almásiban egy diák vár teszt eredményre, a JAG-ban viszont negatívak eredményt hoztak a tesztek.

Az adóbevételek beérkezése alapján a polgármester hangsúlyozta, a kötelező feladatokat teljeskörűen el tudja látni a város, amennyiben nagyobb korlátozó intézkedések nem születnek, a város a bérjuttatásokat és üzemeltetési költségeket is biztosítani fogja.

A márciusban elkészített éves adóterv jelenleg mintegy 250 millió forintos hiányt mutat, azonban a korábban felfüggesztett támogatások fenntartásával a város működése biztosított, a városvezetés azonban adóemelésen, vagy új adó bevezetésen nem gondolkodik, ahogyan a korábbi években sem.

A fürdővel és szállodával kapcsolatban több kérdés is eljutott a polgármesterhez, és új egyeztetések is voltak, mondta el Farkas Éva Erzsébet, hozzátette: az őszi szünetet követően ezzel kapcsolatosan részletes tájékoztatást ad a képviselőknek is.

Az elmúlt hetekben több nagyobb befektető is megkereste a várost fejlesztési elképzelésekkel, árulta el a polgármester, többek között a régi Városházával kapcsolatosan is.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest