Szerdán a robotikáé volt a főszerep a József Attila Városi Könyvtárban, ahol egy különleges roadshow keretein belül hat középiskolai osztály próbálhatta ki magát a robotépítésben.

Mint Piri Ildikó portálunknak elmondta, a könyvtárak egyik legfontosabb célja, hogy minél szélesebb szolgáltatást nyújtsanak, a kiskortól egészen a nyugdíjas korig. „Az élethosszig tartó tanulás támogatása a könyvtáraknál mindig egy kiemelt szerep” – emelte ki.

– A mai napon a középiskolás korosztályt szólítottuk meg, egy nagyon innovatív, új dologgal, a robotika a könyvtárban témával – mutatott rá a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese, aki hozzátette, a résztvevő középiskolások a matematika, informatika órákon már találkoznak a scratch programozással, amely blokkprogramozást jelent, de tapasztalataik szerint ezt a valóságban kipróbálni a számítógépen túl nem igazán tudják.

– Mi rengeteg eszközt elhoztunk, egy japán építőkockát, hozzá különböző elemeket, motorokat, szenzorokat, és az az érdekessége a foglalkozásnak, hogy a gyerekek felépítik a robotokat, színesítik, most például egy könyvszállító robotot készítenek a makói könyvtárban, amelyet scratch programozással, laptopon életre keltenek – emelte ki, továbbá aláhúzta: sokkal több van e mögött, mint egy digitális kompetenciafejlesztés, hiszen hibakeresést is kell végezniük.

A foglalkozás elején a programozás alapjait ismerhették meg a résztvevők, majd az útvonalat kellett leprogramozniuk, a hibákat pedig csapatban kellett korrigálniuk – így a csapatmunkát is fejlesztette a roadshow programja, amelyet korábban többek között már Mórahalmon, Csongrádon és Maroslelén is bemutattak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest