Kamu teletextes cikkel fejelték meg azt a csalássorozatot, mellyel 900 milliót szerzett két ember. Ma kaptak jogerősen 5-5 év börtönt a Szegedi Ítélőtáblán hozott ítélettel. A kárt is vissza kell fizetniük.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az I. r., a II. r. vádlottak 2004 és 2009 között 21 magánszemélytől összesen több, mint 900 millió forint készpénzt vettek át kölcsön jogcímén annak a valótlan ténynek az állításával, hogy azt a tulajdonukban lévő külföldi székhelyű gazdasági társaság (2004-2007 között African Star FC LLC, attól kezdődően pedig Humanity FC LLC ) beindítására, jótékonysági labdarúgó mérkőzések rendezése és ezzel összefüggésben különböző pályázatok önerejének biztosítására fordítják.
A kölcsönadókat – egyebek mellett egy valótlan tartalmú, az I. r. és III. r. vádlottak által készített és aláírt, hamis likviditási szerződést felhasználva – tévedésbe ejtették és folyamatosan tévedésben tartották a pályázatokkal kapcsolatos elbírálások, kifizetések tekintetében. Azt állították, hogy a kölcsönök visszafizetésére a már megnyert pályázati pénzekből kerül majd sor, melyek kapcsán elszámolási kötelezettségük nem áll fenn. A kölcsönök összegét a sértetteknek azonban nem fizették vissza, arra ténylegesen sem szándékuk, sem lehetőségük nem volt.

A sértettek megtévesztése érdekében az I.r. vádlott felkérte a IV.r. vádlottat – az MTV időközben elhunyt dolgozóját – hogy a telesport internetes oldalán egy valótlan tartalmú cikket jelentessen meg a vádlottak tulajdonát képező gazdasági társaság és a Mercedes gyár közötti szponzori szerződésről.

Emiatt folytatólagosan elkövetett többrendbeli csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. december 13-án I. r. K. B. és II. r. T. L. magyar állampolgárságú vádlottakat, ezért őket 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

I. r. vádlottal szemben 6 millió 100 ezer forint, míg II. r. vádlottal szemben 2 millió forint összegben rendelt el vagyonelkobzást. A törvényszék III. r. K. I. vádlottat többrendbeli magánokirat- hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek, őt megrovásban részesítette. Emellett a bíróság — több sértett kártalanítása címén — összesen több, mint 300 millió forint megfizetésére is kötelezte I. és II. r. vádlottat. Az ítélet súlyosbításáért az ügyészség, enyhítéséért a védők és a vádlottak fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, mely lényegét tekintve – a vádlottakkal szemben kiszabott büntetések és a felmentések vonatkozásában – helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítéletét.

Annak megváltoztatását elsősorban az I. és II. rendű vádlott feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját rögzítő rendelkezés  indokolta. Az első fokon megállapított fele rész helyett, az ítélőtábla – a  jogerős ügydöntő határozatában – a büntetés 2/3 részének ki töltését követő napon határozta meg ennek legkorábbi időpontját , továbbá a vagyonelkobzás mértéke, a zár alá vételt és a bűnügyi költséget érintő rendelkezések kapcsán is megváltoztatta az ítélőtábla a törvényszék ítéletét. A vádlottak jogerős büntetése I. és II. rendű vádlottak esetében egyaránt 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés lett, míg a III. rendű vádlott megrovása is jogerőre emelkedett a mai napon.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság az elkövetett cselekményekhez mérten arányos – a belső arányosság elvét is szem előtt tartva – büntetéseke t szabott ki, így sem azok mérséklésére, sem súlyosítására nem látott indokot az ítélőtábla. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest