Hét nagylaki kisgyerek lett azoknak a babafáknak a tulajdonosa, melyeket szombaton ültettek el Nagylakon. A község összesen harminc fát nyert az Agrárminisztérium Településfásítási Programjában.

Nem csak úgy simán elöltette a nagylaki önkormányzat azokat a fákat, melyeket a Agrárminisztérium Településfásítási Programjának pályázatán nyert, hanem szombaton hét helyi kisbaba babafájaként ültette el.

A község egyébként a sikeres pályázatával tíz gömb szivarfát, tíz ezüst hársat, és a tíz hegyi juhart kapott a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-től.

A szombati faültetésre azok a gyerekek (és szüleik, családtagjaik) kaptak meghívót akik 2018. január 1. és 2020. szeptember 30. között születettek. Ők összesen hetek vannak.

A babafákat Kolozsvári Rozália polgármester, a szülők, és a nagylaki képviselő-testület tagjai közösen ültették el.

A gyermek születését követő faültetés egyébként meglehetősen rég szokás nem csak Magyarországon, de a világ számos országában, még ha azt régen nem is babafának nevezték.

A facsemete elültetése – ahogy ez Nagylakon is – valóban egy életre szóló ajándék, hiszen bár a gyermekek felnőnek és elkerülhetnek a településről, a fa akkor is Nagylakon marad, és mindig hazavárja őket.

Babafákat egyébként nem csak a makói járás, de Magyarország számos településén hagyományosan ültetnek, ahogy tették ezt sok helyen a rendszerváltás, de még a II. világháború előtt is.

A Település Fásítási Programban egyébként a makói járás települései közül például Földeák is nyert. A községben jövő tavasszal ültetik majd el az elnyert harminc közönséges nyírfát.

***

A településfásítási programot az Agrárminisztérium indította ez a Vidékfejlesztési Programhoz, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez valamint az Éghajlat-változási Cselekvési Tervhez kapcsolódik. Idén június 15-től minden tízezer fő alatti település pályázhatott belterületen ültethető fákra. Településenként 10-30 fát lehetett igényelni 12 ezer fa szinte azonnal gazdára talált. A pályázat a 2019 őszén indított Országfásítási Programhoz kapcsolódik, mely célja elsősorban a közterületek, valamint az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítása. A fákat idén 2020 ősszel és jövő tavasszal ültetik majd el.

A Településfásítási Program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a VP-20.2-16 „A magyar nemzeti hálózat működését szolgáló technikai segítségnyújtás” projekt keretén belül valósul meg, azt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatja.

A fásítási programra egy félmilliárd forintos keretösszeget különítettek el, amely 12 ezer, úgynevezett sorfa beszerzését fedezi. Az Agrárminisztérium számára az állami tulajdonú KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja a fákat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest