Nemcsak a városon belül örvend nagy népszerűségnek a Makovecz téren kihelyezett kupakgyűjtő szív.

Csermák Szilvia felidézte, a kupakgyűjtő szív február 11-én került kihelyezésre, amelyet eddig hét alkalommal ürítettek, így tehát eddig minden hónapban megtelik, hamarosan pedig ismét sor fog erre kerülni.

Mint elárulta, súlyra csak megbecsülni tudja, mennyi gyűlhetett össze eddig, de mintegy négy-ötszáz kiló lehet, amelyet a 2-es telepen tárolnak jelenleg, ha pedig egy nagyobb mennyiség összegyűlik, akkor fogják pénzre váltani. A képviselő, Zöld Város tanácsnok kiemelte: ezt még karácsony előtt szeretné megtenni, várhatóan novemberben.

– A makói kupakgyűjtő szív igen híressé vált, több polgármester, alpolgármester, illetve ügyintéző keresett meg, kerültek is már kupakgyűjtő szívek kihelyezésre – mutatott rá Csermák Szilvia, akitől azt is megtudtuk, hogy nemcsak a megyénkből, hanem például Terézvárosból is érdeklődtek a kupakgyűjtő szív iránt. Mint hozzátette, máshol is ezt a formát helyeznék ki, színben lehetnek eltérések, viszont a kupakgyűjtő szívet Makóról, helyi vállalkozótól vásárolnák, aki a Makovecz téren találhatót is készítette.

A kupakgyűjtő szív átadásán, februárban

A képviselő arra is rámutatott, hogy a makói kupakgyűjtőre a kihelyezést követően egy nagyobb lyukat is kellett vágni, hiszen többen akkora mennyiséggel érkeztek, hogy nem szerették volna egyesével bedobálni, és ezt jelezték is. Mindemellett többen házhoz is viszik Csermák Szilviához a kupakokat, illetve ő maga is házhoz megy, ha nagyobb mennyiséget kell elhozni, de az sem példa nélküli, hogy más településről is hoznak kupakot a gyűjtőszívbe.

A kupakgyűjtő szív egy makói intézményt is inspirált arra, hogy – nem első alkalommal – kupakgyűjtést hirdessenek. Mint megtudtuk, az iskolába osztályonként hirdetnék meg a versenyt, az első három helyezettet díjazásban részesítenék, a befolyt összegből pedig egy makói személyt támogatnának. Csermák Szilvia továbbá elmondta, az iskolában ragaszkodtak hozzá, hogy bár a kupakokat az iskolában gyűjtik, a lemérés után szeretnék majd a szívbe bedobálni, amely kapcsán örömét fejezte ki, és reméli, hogy más intézmények is csatlakoznak majd ehhez.