Szombaton hat maroslelei önkéntes, Drimba Tibor polgármesterrel négy óra alatt összesen hat zsáknyi szemetet és zöldhulladékot szedett össze a Maroslele-Makó közti kerékpárút lelei szakaszán. A Maroslele-Vásárhely közti részt is hamarosan sorra kerítik.

A lelei önkéntesek a makói önkormányzat felhívására csatlakoztak az akcióhoz, így szedték össze a szemetet a kerékpárút lelei szakaszának déli részén.

– Vegyes hulladékot, eldobált flakonokat, sörös- és üdítős dobozokat szedtünk, össze, de jelentős mennyiségűt, hat zsáknyit – árulta el Drimba Tibor. Maroslele polgármestere hozzátette, hogy jelentős mennyiségű szemét eldobálását nem lehet ráfogni az átutazókra, hiszen a tavaszi koronavírus veszélyhelyzet óta jelentősen lecsökkent a létszámuk. – Bár ez nem vigasztal bennünket, de látnunk kell, hogy a saját kultúránkon is van még mit javítani – tette hozzá.

A maroslelei önkéntesek a makói kis iskolánál kezdték a szemétgyűjtés, csatlakozva a makói akcióhoz, s innen haladtak Maroslele felé, s jutottak el az úgynevezett Rizscsatornáig. A lelei területen hónapokig ki volt helyezve két 1100 literes szemetes konténer is és folyamatosan takarítanak is.

– Maroslele határáig jutottunk most el, a hat önkéntes négy óra hosszán át szedte a kerékpárút mellé eldobált szemetet. A munkát folytatni fogjuk Vásárhely irányába, egészen a község közigazgatási területet szélét jelentő bányatavakig, valószínűleg október végén, november elején, de akkor majd Maroslele belterületén is tartunk szemétszedést – tette hozzá a polgármester.

Maroslelén egyébként folyamatos a közterületen eldobált szemét összegyűjtése.

– A Maroslelei Általános Iskola szervezi a szemétgyűjtést a falu területén a TeSzedd! Akció keretében osztályonként. A külterületi szemétgyűjtésbe azonban semmiféleképpen sem szeretnénk bevonni a gyerekeket. Már több felnőtt jelezte, hogy ha tudott volna a mostani akcióról, akkor csatlakozott volna hozzá. A kezdeményezés egyénként a makói önkormányzaté vélt, ők kértek meg bennünket a csatlakozásra – mondta Maroslele polgármestere.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest