Makó

Sikerrel zárta az Országos Könyvtári Napokat a makói könyvtár

Számos élménnyel, különleges programokkal és sikerrel zárta a József Attila Városi Könyvtár az Országos Könyvtári Napok programsorozatot, amelynek előző héten adott otthont a könyvtár. Mint Szikszai Zsuzsanna kiemelte: a könyvhét nemcsak az olvasásról, az írókról és költőkről szólt, hanem róluk, a könyvtárosokról is.

Az igazgató felidézte, tizenötödik éve rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat október első hetében, amelyhez mindig csatlakozik a makói könyvtár is, és nincs olyan év, hogy ne készülne valami különlegességgel.

Mint rámutatott, az októberi hónap egyébként is különleges, hiszen ez a megbocsájtás hónapja, amely egy nagyon fontos hónap, hiszen ezekben a hetekben azok az olvasók, akik elfeledkeztek visszavinni a kikölcsönzött könyveket, azok büntetés és késedelmi díj és pótlék nélkül visszavihetik az olvasnivalót, amelyet esetleg az otthoni könyvespolcon felejtettek.

A programsorozat kapcsán elmondta: az előző héten színes, felszabadult programsorozatot állítottak össze a kollégái, amely az arculatukat, őket jellemzi.

– Hogy igenis, hétköznapi emberek nagy szaktudással dolgoznak ebben a könyvtárban, és a könyvhét nemcsak az olvasásról, az írókról és költőkről szólt, hanem rólunk, a könyvtárosokról, akik ott dolgoznak és nap mint nap teszik a dolgukat, néha láthatatlanul, de nagyon fontos feladatot végeznek – emelte ki.

Szikszai Zsuzsanna arról is beszámolt, hogy a héten online programokkal is készültek; többek között puzzle-t és online újságot is összeállítottak, a könyvtárban pedig többek között labirintus, szelfipont, QR kódos, filmes játékok is várták az érdeklődőket, akik között középiskolás csoportok is voltak.

A könyvtár igazgatója hozzátette, retro napot is tartottak, ahol a régi írógépek és a megsárgult leltári könyvek is előkerültek, de egy különleges kiállítást is megnyitottak, ahol az olvasók könyvekben hagyott tárgyaikat mutatták be; ezek között akadt szerelmeslevél, üzenet, sőt, egy puskasörét egy darabja is – ezt a tárlatot pedig továbbra is megtekinthetik az érdeklődők az épületben.

Szikszai Zsuzsanna elárulta továbbá, hogy nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, remek volt a családi nap is, ahol együtt játszhatott a nagymama az unokájával, véleménye szerint a programsorozat elérte a célját, hiszen egy nagyon jó hangulatú hetet tudhatnak maguk mögött.

A könyvtár igazgatója köszönetét fejezi ki a program ötletgazdái, megvalósítói és segítői, azaz Benkéné Sándor Barbara Zita, Börcsök Beáta, Galamb Katalin, Koczkásné Németh Andrea, Molnár Ildikó, Rozsnyai Éva, Torma Ottó, Barna Ibolya, Pap Gabriella, Takács Tiborné, Szekeres Amarilla, Szőke Anett, Sebők Krisztina, Majoros Viktória (egy.hallg.), Pulics Apollónia (egy.hallg.), György József (IKSZ), György Luca (IKSZ), Benke Flóra (IKSZ), Borbély Zsóka (IKSZ), Forgó Géza és Börcsök Attila felé.

 

Borítókép: archív fotó