Makó

Nemcsak az éles látásért felel a szemüveg, egy védőréteget is jelent a szemünknek

Bálint Ildi látszerésszel a hideg, őszi időben a szemünket érő hatásokról, a szemvizsgálat fontosságáról, illetve arról is beszélgettünk, miért is nőtt meg az érdeklődés a gyermekszemüvegekre az utóbbi időszakban.

Mint a makói Bálint Optika látszerésze kiemelte: maga a szemüveg nemcsak arra szolgál, hogy élesen és jól lássunk benne, hanem plusz védőréteget is jelent a szemünk és szaruhártyánk részére.

– Ami érdekes a szemüvegnél, hogy nemcsak abban segít, hogy jól lássunk, hanem a színekkel nagyon jól lehet variálni, az ad egy plusz kényelmi szempontot. Például egy ködösebb, télies, őszies időben, amikor sötétebb van, és nem látunk olyan élesen és tisztán, akkor egy nagyon szép citromsárga, ami egyébként egy nem megszokott szín, de a sárga színben lát az emberi szem a legtökéletesebben. Olyan, mintha kivilágosodna, mintha kisütne a nap – tudtuk meg Bálint Ilditől, aki kiemelte: ezt a fajta réteget vagy színt nagyon javasolják akár éjszakai vezetésnél vagy ködben, és nagyon jó a számítógép monitora előtt is. Rámutatott továbbá, hogy ez nem konkrét fogja le a káros sugarakat, amit egy monitorszűrő ad, de egy komfortérzetet, egy kényelmet ad a szemnek.

Kérdésünkre továbbá elmondta: általában kétévente érdemes megnézetni a szemünket, de ha bármilyen probléma merül fel, akár egy szemszárazsági inger, akkor azonnal érdemes szakemberhez fordulni. Mint hozzátette, egy szemüveg kihordási ideje is két év, ami nem azt jelenti, hogy ez után elromlik a szemüveg, de a gyártó úgy készíti, hogy ennyi ideig helyt kell állnia, utána viszont nem nagyon tud már alkatrészt biztosítani, ha eltörik, elcsavarodik például.

Érdekességként megjegyezte, a tanév kezdetével a sportokra is jobban felmerül az igény, és bár sokan nem tudják, de úszószemüveget is lehet dioptriával készíteni, felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt.

Érdeklődésünkre továbbá elárulta, a szülők általában őszre készíttetnek új szemüveget gyerekeiknek, így iskolakezdés előtt megnő az érdeklődés.

– Most viszont, a vírus-időszak következtében nagyon sokszor az online oktatás rákényszerítette a gyerekeket a tökéletes látásra. Többen jelezték, hogy nem látnak jól, és ebből adódóan még több gyermekszemüveg készült – mutatott rá Bálint Ildi.

 

Borítókép: archív fotó