Térség Top

Már ötvenen kapnak ingyen egytál ételt Kövegyen

Hétfő óta osztja az ingyenes ételt a kövegyi régi óvoda épületében a Gordius Intézmény, de még várják a jelentkezőket. A kép illusztráció, a makói népkonyhán készült.

Hétfőn, azaz tegnap kezdett ingyenes ebédet, azaz egytál ételt osztani Kövegyen a Gordiusz Intézmény, ezzel is hozzájárulva a lakosság szociális helyzetének javításához. Eddig ötvenen igényelték a szolgáltatást, de az önkormányzat továbbra is várja azok jelentkezését, akik szeretnének a térítésmentes étkezésben részt venni. Az ebéd egyébként hétfőtől péntekig déli 12 óra és délután 1 óra között a régi óvoda épületében vehető át, ételhordóban, azaz azt nem lehet helyben elfogyasztani. S nem is szállítják házhoz.

Hasonló népkonyha jelen van a makói járás egyes településein. Így a makói Munkás utcai II. számú idősek klubjában és a kiszombori idősek napközi otthonában – azaz az Óbébai utca 11. szám alatt – tavaly június 11-e óta működik, meglehetős sikerrel. De Csanádpalotán is nyitottak népkonyhát tavaly nyáron. Az egytál étel nevében is benne van, hogy levest nem, csak második fogást tartalmaz, így nem vetekszik, a szociális ebéddel.

A népkonyhai ingyenes étkeztetést a szociális étkeztetésben részülők nem vehetik igénybe.

***

A Gordiusz Alapítvány hátterében egyébként a Magyar Pünkösdi Egyház áll. Az interneten megtalálható a „Minőségfejlesztés a segítők segítéséről a szociális szolgáltatásnyújtásig” című, a békéscsabai Közösségi Misszióval és a gyulai Gordiusz Intézménnyel közös projektjük leírása szerint ehhez mintegy 52,5 millió forintot nyertek az Európai Unió Európai Szociális Alapja pályázati támogatásaként. A Gordiusz tevékenységi körében a pszichiátriai betegek nappali ellátásán és a felnőttképzésen túl az étkeztetés is szerepel, így vélhetően ebből finanszírozzák a népkonyhákat: Szegeden és Szentesen többet is, de működtetnek ilyet Kisteleken, Bakson, Sándorfalván, Fábiánsebestyénen, Nagymágocson, Nagytőkén, Dócon, Szatymazon, Zsombón és Kiskunhalason, valamint Egerben is.