Térség Top

Folytatják Maroslele megkezdett fejlesztését

Egy évvel ezelőtt választották polgármesterré a marosleleiek Drimba Tibort, akivel az eltelt idő tapasztalatairól, s a faluvezetői munkáról beszélgettünk. A lelei polgármester az egyike azoknak a településvezetőknek a makói járásban, akik korábban nem töltöttek be ilyen posztot.

Mi volt a legnagyobb dolog, mellyel már faluvezetőként szembesült? – kérdeztem Drimba Tibortól.

– Megválasztásommal teljesen új élet kezdődött el számomra, őrült nagy kihívás a falu vezetése, hiszen az egyenruhás életet a hivatali váltotta fel. Egyébként közösségi emberként évek óta próbáltam tenni a településért, azaz bele-belefolytam a dolgokba, de ahogy szokták mondani: a pálya széléről könnyebb volt. Belülről azonban szembesültem azzal, hogy nem minden úgy működik, hogy csak… Itt a hivatalban nem „csak” van, hanem mindennek megvan a menete. Nagyon nagy felelősség, meg feladat is Maroslele vezetése.

Melyek voltak az első lépései?

– Leültünk a képviselő-testülettel és az önkormányzati dolgozókkal egy-egy teljesen kötetlen beszélgetésre, s megterveztük, hogyan képzeljük el a közös munkát.

Kívülről úgy látszik, hogy meglehetősen jól ment mindez…

– Különösebb akadályokba nem ütköztem. Úgy gondolom, hogy ahogy minden más munkahelyen, itt is idő kellett, hogy teljesen össze tudjanak csiszolódni az emberek. Én azt mondtam mindig, hogy dolgozni járunk a polgármesteri hivatalba, azaz a legfontosabb az, hogy elvégezzük a munkánkat. Nagyon jó szakmai csapatot vehettem át, s nagyon nagy segítséget jelent számomra dr. Dóka Tímea jegyző. És nagyon fontosnak tartom a közfoglalkoztatottak munkáját is, akik kiszolgálják a települést, maximálisan ellátva a feladatukat.

Megválasztása után nyolc hónappal beütött a koronavírus veszélyhelyzet, ami a nagyobb településeken is próbára tette a vezetést. Ennek a kezelése mennyire jelentett plusz feladatot a polgármester, a képviselők és hivatal dolgozói számára?

– Valóban hamar szembetaláltuk magunkat az az új és váratlan helyzettel, azaz a koronavírussal, ami – gondolom – a rutinos településvezetőknek is feladta a leckét. Azt hiszem, tudtam meríteni az elmúlt 18 éves munkám tapasztalataiból, az egyenruhás életemből (Drimba Tibor korábban a szegedi Csillagbörtön körletfelügyelőjeként dolgozott – a szerző), ahol minden esztendőben tartottak szituációs gyakorlatot, igaz azt nem lehet összehasonlítani a Covid okozta helyzettel. De a gyors reagálásban és a falut érintő gyors intézkedésekben sokat jelentettek a gyakorlatok tapasztalatai, természetesen a kormányzati utasítások mellett. És nem csak az önkormányzat dolgozói segítségével tudtunk védekezni, de a marosleleiek is úgy álltak a dolgokhoz, hogy együtt akartunk védekezni. És ezért mindenkinek nagy köszönet jár. Nagy és nehéz feladat volt, ráadásul nem is lehet róla múlt időben beszélni, hiszen a vírussal ismét szembesülünk.

A makói járás kistelepülései közül, ha értékben nem is, de darabszámban valószínűleg az egyik legtöbb fejlesztés Maroslelén történt… Melyek voltak Ön szerint a legjelentősebbek?

– Minden fejlesztést, akár pályázathoz köthető, akár saját forrásból valósul meg, nagyon fontosnak tartok. Úgy gondolom, hogy a temetőfejlesztés volt az egyik, melyet minimális költséggel, inkább az összefogás erejével valósítottunk meg. Ahogy az elmúlt években is, Maroslele óriási kormányzati segítséget, támogatást kapott, s élvezhette és élvezheti Lázár János országgyűlési képviselő támogatását. Ez az idén is megmutatkozott, hiszen ismét egy nagy mérföldkőhöz érkezett a település, egy bölcsődével leszünk gazdagabban – ha minden igaz jövő év végére. Sikerült elnyernünk az ehhez szükséges 132 millió forintos támogatást, ami óriási eredmény. Megkaptuk a 30 milliós támogatást az óvoda fejlesztéséhez, felújításához, illetve volt az idén egy megörökölt beruházásunk is: nyáron készült el a Makói és a Béke utcák aszfaltozása, ami nagyon fontos, hiszen ha már lett egy megszépült, félig felújított temetőnk, akkor célszerű volt felújítanunk az ide vezető utakat is.

Terveznek-e még valamit erre az esztendőre?

– Van még néhány, elbírálás alatt álló beadott pályázatunk, így például a temető közepére szeretnénk egy két méterszer százötven méteres járdát kialakítani. Terveztük, hogy másik bejáratot is nyitunk a sírkerten, ez azonban az időjárás miatt jövő tavasszal valósulhat meg. Elődömtől Martonosi Györgytől kész települést sikerült átvenni, Maroslele fejlesztését fontosnak tartja Lázár János országgyűlési képviselő és a kormány is, így a segítségükkel szeretnénk folytatni a falu fejlesztését, s terveink is vannak arra, hogyan. Három nagyváros van a környékünkön, s itt van az M43-as autópálya is, melyek további lehetőségeket biztosítanak Maroslele számára – mondta Drimba Tibor polgármester.