Blog Vélemény

Nem mindegy

És ha sokan így vélik, a világ is élhetőbb lehet.

Még talán sosem volt annyi új és nem várt tapasztalásban részünk, mint az idén. (És hol van még a vége?)  Azon túl, hogy egy csomó felismerést tehettünk a magunk működésével kapcsolatban, ennyire nem éreztük a közösségben levés fontosságát sem. És most pont nem a csoportosulásokra gondolok, hanem az azonos elvek mentén működésre és a szabályok együttes betartására. Mert egyre inkább nyilvánvaló, hogy csak együtt lesz megoldás ebben a helyzetben is. Felelősek vagyunk a döntéseinkért. Van az ügy most, ami közösséget kíván. Cél, ami megérdemli, hogy összefogjunk, és amiben fel kell fedeznünk a magunk szerepét és feladatait. És nem ez az egyetlen küldetésünk.

A jó példa mindig sokat számít, nincs ez másként most sem. Sőt, kifejezetten ez terjedhetne akár, mint egy vírus. Lehetne, hogy ami áramlik köztünk, az a segítőkészségünk, a rugalmasságunk, a pozitív hozzáállásunk, a kedves gesztusaink.  Egyik kedvenc filmem főszereplőjében egyáltalán nem tudatosult, hogy valaki végigkövette és láthatatlanul segítette az életének alakulását (a Jóistenen kívül). Lehet, belőlünk is meríthetnek erőt és lelkesedést, akár tudunk róla, akár nem. Akaratlanul is lehetünk segítségére másoknak, vagy általunk is felfedezhetnek új ötleteket.  Trendivé tehetjük pl. a maszk viselését, hogy azért figyeljenek ránk, mert egyedi, szép, színpasszos… és mert hordjuk! Vigyázhatunk a másikra tettekkel, de rágondolással és saját, jó kezdeményezésekkel is. Vagy csak azzal, hogy tesszük a dolgunkat. Mindegy, mennyi az, ami ránk van bízva. De az nem, hogy mit képviselünk, a szavainkkal bátorságot és hitet tudunk-e adni másoknak és megerősítést, hogy remény mindig van.

Bízunk abban, hogy lesz gyógymód mielőbb. És a világ más bajaira is. Amiket nem old majd meg egy pirula vagy oltás. Hogy legyünk szolidárisak, együtt érzők és empatikusak akkor is, ha a veszély elmúlt. Most lehet, nem látunk ki mögüle, és azt gondolhatjuk, nekünk elég csak ezen túljutnunk. És ezer más gondunk is lehet. De újabb kihívások következhetnek, amik új hozzáállást és közös megoldásokat kívánnak majd. 

Apu mindig azt mondja, csak a küszöbnek mindegy.

Ideje lépnünk egyet.