Térség Top

Új tetőt kapott a pitvarosi iskola

Szépen halad a pitvarosi Petőfi iskola épületének felújítása. Már a tetőhéjazatot is újra cserélték – tapasztalhatja, aki arrafelé jár vagy a községben lakik és feltekint az épületre.

Az iskola felújítási munkálatok július elsején az építési terület átadásával kezdődtek, a munkálatokat elnyerő, orosházi Iványi Építő Kft. ezt követően a szükséges bontással kezdte meg az újjáépítést, majd augusztusban leemelték az épület tetejéről a harangsisakot, mely ma visszakerül a helyére.

A Pitvarosi Petőfi Sándor Általános iskola Kossuth utca 27. és Petőfi tér 15. szám alatti épülete bővítésére és belső felújítására a fenntartó, azaz Hódmezővásárhelyi Tankerület pályázott. A tervek szerint az 5453 négyzetméteres telken álló, 1576 négyzetméter alapterületű épületek közül 37,51 négyzetméteres melléképületet elbontják, s az 1288 négyzetméter alapterületű intézményt egy új, összesen 143,75 négyzetméteres alapterületű szárnnyal bővítik, bruttó 300 millió forintból. Az iskola előtt két parkolót is építenek. Petőfi tér 15. szám alatt telepítenének három új játszótéri elemet, építenének egy új kerítést, kétszárnyú kapuval, s rendbe tennék az iskola környezetét is.

A jelenleg 9 tantermet és a tanári szobákat tartalmazó iskolaépület a felújítást követően – áthelyezett és új tantermeket, valamint összevont tanári helyiséget tartalmaz majd. A kétszintes főépület és a földszintes, két kisebb tantermet tartalmazó épület összekötésre céljából létesülő kisebb bővítményben közlekedő tér és egy csoportszoba jellegű tanterem lesz majd. A két épület összekapcsolásával és a főépület közlekedő rendszerének módosításával az eddig, csak az udvaron keresztül megközelíthető vizesblokk is az épületbe kerül. A bővítményben kap helyet a fiú mosdó, az akadálymentesített vizesblokk, takarítószer tároló és külső megközelítéssel a gondnok tartózkodója és műhelye.

A tanári szobák a most szolgálati lakásnak helyt adó épületrészbe kerülnek. A tanári szobák áthelyezésével felszabaduló területek a közlekedő-aula teret növeli, mivel a közösségi tér aránya az épület befogadó képességéhez viszonyítottan jelenleg alacsony. Az épület egészét fűtő két kazánt és a hozzá kapcsolódó hőközpontot az aula üvegfala elől a padlástérben kialakítandó gépészeti helyiségbe helyezik át. Megemelik az aula padlóját, illetve teljes átépítenék annak lapos tetős szerkezetét is, így alakítanak ki egy akadálymentesen használható földszinti területet. A teljes akadálymentesítés érdekében a főbejárathoz és az aulához csatlakoztatva szabványos lejtésű rámpát építenek. A bővítéssel nem érintett épületrészen áthelyezik majd a tornaszobát, melyhez leány és fiú öltözőket alakítanak ki, átalakítják a vizesblokkokat, kialakítják a tanári helyiségeket, illetve már lecserélték a teljes tető héjazatot.

A kéttantermes épületrészt és a szolgálati lakást utólagos hőszigeteléssel látják el, s a szolgálati lakáson homlokzati nyílászáró cserét is elvégezik. Az átalakítások után összesen 1400,58 négyzetméter hasznos alapterületű épület létesül. A meglévő főépület 10 éven belül elkészült 10 centméteres vastagságú polisztirol homlokzat hőszigetelését és műanyag ablakait nem hőszigetelnénk tovább, mivel az gazdaságtalan volna.

Az új épület fűtését kondenzációs gázkazánra cserélik. Az iskola épületben led-es világítást kap, s egy 25 kW-os napelem telepítésével teszik energiatakarékosabbá.