A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke szerint hiányzik Hódmezővásárhely polgármesteréből az elfogadás, ezért nem látja felkészültnek arra, hogy miniszterelnöki ambíciókat dédelgessen, de úgy véli az ellenzéki oldalon mégsincsenek olyan belső harcok, mint a Fideszben.

 

– Bár talán még kicsit korai erről beszélni, de jól láthatóan uralja az ellenzéki közbeszédet a, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra ki lehet a közös miniszterelnök-jelölt. Rendszeresen felmerül Dobrev Klára neve is. Miért lenne ő alkalmas jelölt ön szerint?

– Először is, én örülök annak, hogy verseny van, miközben a Fideszen belül láthatóan nincs. Annak is örülök, hogy bár a centrális erőteret sehogyan máshogy nem lehet megtörni, tudunk demokrataként viselkedni, mindig azt mondtam, hogy a vita előre visz. Nincsenek veszekedések, értékrendi viták vannak, amelyek az ország jövőjéről szólnak, ami szerintem jót tesz a demokrata oldalnak. Egyébként valóban, sok helyen felvetődik Dobrev Klára neve mint miniszterelnök-jelölt. Én személyesen ismerem, kisbuszban együtt ültem vele kampányturné során, ugyanolyan közvetlen, megértő, szociálisan érzékeny személy, mint ami a képernyőről sugárzik róla. Az elfogadottsága széleskörű a demokratikus ellenzék körében, nem lehet azt mondani, hogy a Momentum, a Jobbik vagy az LMP szavazói ne becsülnék, és ne fogadnák el a személyét. Nem hiszem, hogy bírálatot lehetett rá hallani ebben a tekintetben.

– Pedig nem is kell messzire mennünk, hogy bírálatot halljunk, éppen Hódmezővásárhely polgármestere azt a napokban, hogy a DK-elnök miniszterelnök vagy felesége indítása közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként egyértelműen szavazatvesztéshez, vereséghez vezetne. Ezeknek a kirohanásoknak nem inkább az van a hátterében, hogy a saját miniszterelnök-jelöltsége érdekében próbálja gyengíteni, kiiktatni Dobrev Klárát mint versenytársat?

– Ha ez lenne a taktikája, akkor szerintem ez félre fog siklani. Ezt én nyilvánvalóvá is tettem számára, amikor reagáltam a megnyilvánulására. Ha a DK, mint legnagyobb ellenzéki párt szavazóit is magára haragítja, az nem fog számára sikert hozni, ilyen retorikai elemek használata ártani fog a támogatottságának. De egyébként nem fogja megnyerni az előválasztást. Mérettesse meg magát, mert a demokráciának jót tesz a verseny, de én nem látom felkészültnek arra, hogy miniszterelnöki ambíciókat dédelgessen addig, amíg az elfogadás nincs meg benne. Hozzáteszem: bármelyik név is merült fel eddig az ellenzéki oldalon, szerintem Orbán Viktornál mindenki alkalmasabb lenne.

– Elképzelhető olyan forgatókönyv a 2022-es választásokra, amelyben benne van a kormány leváltása, de a Demokratikus Koalíciót az összefogás tagjaként nem tartalmazza? Ha úgy tetszik, kizárható a DK, Gyurcsány Ferenc vagy Dobrev Klára az ellenzéki összefogásból?

– Nincs ilyen forgatókönyv, nem is lehet. Az ellenzéki pártok megállapodtak abban, hogy 106 választókerületben megkeresik a legjobb jelölteket, akik képesek lehetnek legyőzni a Fidesz jelöltjeit. Ez igaz a miniszterelnök-jelöltség kérdésére is. Márki-Zay Péter is elmondta, hogy amennyiben az előválasztás úgy hozná, hogy Dobrev Klára lehet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akkor beállna mögé.

– Tegyük fel, hogy Dobrev Klára – bármilyen okból kifolyólag is – végül bizonyos tekintetben éppen Márki-Zay Péter aknamunkájának köszönhetően nem lesz közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Ilyet meg tudnának neki bocsátani a Demokratikus Koalíció szavazói?

– Úgy gondolom, nem áll fenn ilyen veszély. Márki-Zay Péter a saját álláspontját mondta el, hogy szerinte milyen nehézségekkel nézünk szembe akkor, ha Dobrev Klára a miniszterelnök-jelölt. Ezzel a demokratikus ellenzéki oldal többsége nem értett egyet. Ezzel pont lett téve az ügy végére. Nem mindenben értünk egyet, de bennünket nem feszítenek olyan belső harcok, mint mondjuk a makói Fideszt. Beszélő viszonyban vagyunk, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, megpróbáljuk megkeresni azt a legjobb alternatívát, amivel a Fideszt le lehet győzni. Lépésről lépésre közelebb vagyunk a teljes ellenzéki együttműködéshez.

– Értem, de a minapi posztjában – amiben reagált Márki-Zay Péter véleményére – azt kérte tőle, hogy „ne rombolja az ellenzéket”. Akkor ez mit jelent?

– Ezek a vélemények nem titkosak, de én azt gondolom, hogy egy tárgyalóasztalnál kell elmondani, nem egy Facebook élő bejelentkezésben, vagy a sajtóban. Az ilyen megnyilvánulások az ő ambícióit sem segítik, de ezt ő is belátta.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest