Térség Top

Földeákon óvodafejlesztésre, Magyarcsanádon járdaépítésre költik a milliókat

Mégpedig azt, melyet az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt belügyminisztériumi pályázaton nyertek.

A földeáki önkormányzatunk pályázati célként az “Öreg” óvoda épületének tetőcseréjét illetve egyéb óvodai rész felújítását célozta meg. Az elnyert 22 millió 742 ezer 700-ból végeztetik el a munkát.

A magyarcsanádi önkormányzat pedig az elnyert 12 millió 750 ezer forintot a már megkezdett járdaépítés programjára költik a következő esztendőben – tudtuk meg Farkas János polgármestertől, aki azt mondta, hogy ebből az összegből közel nyolcszáz méternyi gyalogjárda építhető a faluban. Az idei járdaépítési program a Fő utcán, a Templom téren, az Ady Endre utcán valamint a Szegedinác Péró utcákon zajlott. A majdani munkálatok érintik a Fő utca és a Szegedinác Péró utcák további szakaszát, illetve a Maros utcát is.

Az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására megnevezésű pályázaton 449 települési önkormányzat összesen 8 997 835 805 forint támogatásban részesül. A támogatási összeg folyósítása a támogatói okiratok kiadását követő 7 munkanapon belül történik – számolt be róla a Belügyminisztérium. A támogatási célok közé tartozik a kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása; az óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, sportlétesítmény felújítása vagy új létrehozása illetve a belterületi utak, járdák, hidak felújítása.

Az intézményfejlesztés keretében országosan 2 bölcsőde, 64 óvoda, 20 háziorvosi, és 10 gyermekorvosi, 22 védőnői szolgálat, 6 fogorvosi ellátást szolgáló épület, 36 közös önkormányzati hivatal székhely épületének fejlesztése, felújítása valósul meg. A listában a makói térségből négy település is szerepel: Apátfalva – 26 millió 612 ezer 445 forinttal, Földeák 22 millió 742 ezer 700 forinttal, Magyarcsanád – forinttal, míg Maroslele 28 millió 443 ezer 642 forinttal.