Határzár tiltott átlépésének bűntette miatt állított bíróság elé három szír állampolgárt a Szegedi Járási Ügyészség pénteken. A Szegedi Járásbíróság jogerős ítéletében felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és két évre kiutasította őket az országból.

A vádlottak a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben szeptember 30-án hajnal 1 óra 22 perc körüli időben a szerb-magyar határ röszkei vasútátkelőhelyhez közeli szakaszán az államhatár rendje védelmét biztosító, határzárként szolgáló kerítésnek létrát támasztva és azon átmászva Magyarország államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére jogosulatlanul beléptek, ahol őket rövid időn belül a rendőrség tagjai elfogták. A vádlottak cselekményükkel megszegték azt a jogszabályt, mely szerint az államhatárt nemzetközi szerződésben vagy törvényben meghatározott feltételekkel, a forgalom számára megnyitott, a forgalom jellegének megfelelő közúti, vasúti vagy vízi határátkelőhelyen, vagy a határátlépési ponton ellenőrzés mellett szabad átlépni.

A bíróság mindhárom szír állampolgárságú vádlottat határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek és a vádlottakat egyezően egy év végrehajtásában kettő évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és két év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság döntését az ügyész, valamennyi vádlott és védőik is tudomásul vették, így az ítélet mindhárom vádlott vonatkozásában a mai napon jogerőre emelkedett – közölt a Szegedi Törvényszék.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest