Térség

Elkészült a forradalmian új tehenészet Mezőhegyesen – saját idejüket osztják be az állatok

Pénteken megérkeztek az első lakók az új, minden tekintetben high-tech, robotizált tehenészetbe Mezőhegyesen. A 2,7 milliárd forintos beruházás által nemcsak Európában, hanem nyugaton, az angolszász és a kontinentális világban is a legmodernebb technológiát használják fel a ménesbirtokon – írja a Promenád.

“Elkészült a Ménesbirtok új, minden tekintetben high-tech, robotizált tehenészete. Ma megérkeztek az első lakók is. Az a célunk, hogy Európa egyik legmodernebb birtokát építsük fel, amelyből minden magyar agrárszereplő profitálhat majd” – osztotta meg pénteken a Facebook-oldalán Lázár János, akinek a héten Orbán Viktor meghosszabbította a kormánybiztosi kinevezéseit. A politikus így ezután is felel a ménesbirtok fejlesztéséért.

 

🆕 Elkészült a Ménesbirtok új, minden tekintetben high-tech, robotizált tehenészete. 🐄 Ma megérkeztek az első lakók is….

Közzétette: Lázár János hivatalos oldala – 2020. október 2., péntek

 

Pénteken történelmi pillanatok következtek, amikor a 11. majori szarvasmarha-telep robotos termelő istállójába behajtották az első teheneket. 180 jószág ment be négy csoportban, az első tehenek a hármas számú negyedbe, a hármas robotba álltak be. Háromnaponta minden negyedbe további öt állat kerül, míg a termelő istálló el nem éri a maximális 440-es létszámot. A beszoktatási folyamat hét-tíz napig tart. Az előzetes ütemezés szerint egy hónap múlva indul a déli istálló betelepítése és próbaüzeme.

 

 

 

A ménesbirtok az utóbbi időben számos fejlesztésen esett át és még sok ötletet ezt követően valósítanak meg. Az állattenyésztés modernizációja kapcsán Lázár János korábban úgy nyilatkozott: a mezőhegyesi tehenészetben nemcsak Európában, hanem nyugaton, az angolszász és a kontinentális világban is a legmodernebb technológiát használják fel. A beruházás összértéke 2,7 milliárd forint. A négy fejőállomás lényege, hogy emberi beavatkozás nélkül, automatizált, robotizált formában zajlik a termelés, így pedig a tehenek – akik GPS-el is felszereltek – saját maguk oszthatják be az idejüket is.