Az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül a roma lakosság felzárkózását segítő munkacsoport szeptember 14-én tartotta ülését a szentesi városházán.

 A szolgáltatásokat igénybe vevők 60-70 százaléka roma – árulta el az ülés résztvevőinek Bódi Szilvia, a szentesi Család és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, dr. Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke és Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntőjét követő előadásán.

Kiemelte, hogy az érintettekkel – többek közt gyermekbántalmazás, válás utáni házastársak közti, nevelési, magatartásbeli, lelki-fizikai elhanyagoltság, életvezetési problémák miatt – foglalkoznak.

Faur Zoltán, a Szentesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy már tavaly az önkormányzati választások előtt kikérték – a zömében 1400 szentesi roma felének otthont adó -szegregátumban élők véleményét, mely alapján az új nemzetiségi önkormányzat az érdekképviseletre és a közösségépítésre helyezi a hangsúlyt programjában, amelyet támogat a város polgármestere is.

Több rendezvényt is tartottak, amikor a pandémia engedte. Fő feladatuknak tartják a telepen megépült játszótér bővítését, parkosítást, az oktatást – főleg, hogy a roma gyerekek ne szóródjanak ki a közoktatásból -, a hagyományőrzést, valamint az egészséges életmódra való nevelést éppen úgy, ahogy a sportot is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest