A felnőttek felzárkóztatása befektetés – jelentette ki Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős helyettes államtitkára Szegeden, a Megyeházán tartott Csongrád Megyei Felzárkózási Fórum ülésén.

Online tartott előadásában kiemelte, hogy a kormány 2010-ben fogadta el a felzárkóztatási program indításáról szóló határozatot, mely továbbfejlesztésénél azt szeretnék, ha abban jól előkészített programok zajlanának. Ennek egyik eleme a most készülő megyei esélyteremtő paktum.

Közölte továbbá: alapelvnek tartják, hogy a születéstől a felnőtt korig olyan programokkal érjék el az embereket, amelynek eredményeként fejlődhetnek. Mindez nem csak az egyéneknek, hanem a társadalomnak is hasznot hoz. A fejlesztések az óvodáktól kezdve zajlanak, s ezekben nagy szerepük van a Keresztény Roma Szakkollégiumoknak és az egyetemeknek is.

Ezt a támogatási formát 2030-ig folytatni kell.

Fontosnak tartja, a helyi visszajelzéseket, mert abból látható, hogy a valóságban mi az, ami működik, és bevált, mi az ami nem.

A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a felzárkóztatás alapköve a pontosság, a bátorítás és az egyeztetés, mely utóbbi kormányzati szinten is zajlik.

Ezt követően dr. Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy eddig e programban már 30 rendezvényt tartottak. A felzárkóztatásban fontos szerepe van a családnak és a pasztorizációnak, hisz ezek fogják össze a romákat, akik fogékonyak a hitre és példát mutatnak családszeretetből.

A projekt, azaz az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest