A 2020-as év számtalan kihívás elé állította az emberiséget, ugyanakkor a hosszútávú trend azt mutatja, hogy a mindennapi problémák mellett a klímavédelem kérdése stabilan nagy érdeklődést generál. Nézzünk meg néhány példát, hogy az elmúlt időszakban mi történt e fontos témában!

Megérted a klímaváltozást?

A 18 éves amerikai-iráni klímaaktivista, Sophie Kianni úgy gondolja, hogy az egyik fő probléma a klímaváltozásról szóló információk átadásában a nyelvhez köthető. Észrevette ugyanis, hogy hazájában, Iránban az ilyen tájékoztatások általában hiányoznak, emiatt az idősebb generációk szemében ő, a tájékozottabb fiatal szinte földönkívülinek tűnik. Két nagyobb fordítással foglalkozó szervezettel kampányt indított, hogy a világnyelvek mellett kisebb, több mint 100 nyelven is elérhetőek legyenek a klímaváltozás alapinformációi. Mivel korosztályánál fogva őt is érdekli a divat, a Condé Nast nevű óriás kiadócéggel – azaz többek közt a Vogue divatlap tulajdonosával – közösen megalkotta „A fenntartható divat szótárát” is.

 

A jövő klímabarát városa Kínából

Pekingtől körülbelül 130 kilométerre, délnyugatra a kínai kormány egy fantasztikus, új várost szeretne felépíteni a fenntarthatóság jegyében. A Xiaong’an New Area névre keresztelt, ötmillió lakosra tervezett település tiszta energiával, hatalmas zöldfelületekkel működne.A városi tömbök körbevennék az őshonos növényekkel és kerti telkekkel rendelkező udvarokat. A többféle korosztályú és jövedelmű emberek számára elgondolt apartmanok nagy erkéllyel rendelkeznének, beépített „egységekkel” a kertészkedéshez; függőleges gazdaságú üvegházak kerülnének a tetőkre a saját kertjével rendelkező tetőtéri házak mellett. A napenergiával működtetett faépületek az átlagosnál 80% -kal kevesebb energiát fogyasztanának el. A legtöbb utcát úgy tervezték, hogy az autósok helyett majd a kerékpárral és gyalogosan közlekedő embereket helyezze előtérbe.A várost egy neves barcelóniai építész, Vicente Guallart tervezte, aki korábban az önellátó város gondolatáról már könyvet is írt.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest