Térség Top

Nagylakon a háziorvosok sem tudnak koronavírusos betegről

Megállapodást köt a MÁV-val a nagylaki önkormányzat, a helyi vasútállomás(ok) és környékük rendbetétele érdekében – hatalmazta fel Kolozsvári Rozália polgármestert a helyi képviselő-testület szeptemberi soros, a községházán tartott ülésén. A szociális tűzifa rendeletet is módosították, s kiderült, jelenleg egy várandós anyuka sincs a községben

Kolozsvári Rozália az előző ülés óta zajlott fontosabb eseményeket is felsoroló polgármesteri tájékoztatóját követően az helyi egészségügyi ellátás helyzetéről szóló tájékoztatót hallgathatta meg a nagylaki képviselő-testület a községházán tartott szeptemberi soros ülésén.

A betegek ellátását egymást között megosztva dr. Bittó Csaba és dr. Hussein Moufid Aboul Hosn háziorvosok végzik, szabadságuk ideje alatt is gondoskodnak a helyettesről, soha egyetlen napra sem maradt a község orvos nélkül.

A rendelőben tavaly összesen 432 beteg jelent meg, számuk évről évre csökken, a fiatalok elköltöznek a településről. A betegek számához viszonyítva magas a 60 éven felüliek száma (171 fő), ami jól mutatja, hogy a községben élők közel harmada nyugdíjas korú. A csecsemők és kisgyermekek szűrése a védőnővel együttműködve, minden évben megtörténik. A gyermekek kötelező védőoltásait a meghatározott időben adták be, ezzel egy időben a kornak megfelelő, kötelezően előírt szűrővizsgálatokat is elvégezik.

A védőnővel közösen az újszülötteket a kórházból hazaérkezés után az otthonukban meglátogatják.

A csecsemők számára a tanácsadást az orvosi rendelőben tartják, és ott zajlik a terhesgondozás is, igaz jelenleg nincs kismama a településen. A községben a lakosság számához viszonyítva nagy a mozgáskorlátozottak száma és magas a vérnyomás és a vércukor megbetegedések miatti gondozottak száma is. Nagylakon nem tudnak koronavírusos megbetegedésről. COVID 19 tesztet két alkalommal végeztettek, szerencsére negatív eredménnyel.

A testület elfogadta a tájékoztatót, ahogy a védőnői szolgáltatásét is, ez utóbbiból kiderült, hogy tavaly szeptemberben egyetlen egy várandós élt a községben.

Elfogadták az Alföldvíz Zrt. a községet érintő tájékoztatását, melyből kiderült, hogy a cég az idén aknába rejtett tolózárakat cserél majd a Maros és a Rózsa utcák sarkán, a gyakori csőtörések miatt mintegy 180 méter hossza kicseréli az elosztó- és bekötővezetéket a Maros utca 33. számig, kicseréli a Maros utca – M43 felől lévő csomópontot, illetve a Maros utca 33. számtól, mintegy 390 méter hosszan, a teljes elosztóvezetéket és a hozzátartozó földalatti tűzcsapokat.

A testület döntött arról, hogy a község csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Pályázathoz, 111 millió 568 ezer 703 módosította az eredeti 110 millió 95 ezer forintos idei költségvetést, és hozzájárult, hogy Kolozsvári Rozália polgármester megállapodást írhasson alá a MÁV Zrt-vel a községben található két vasútállomás és környezetük rendbetétele érdekében.

A képviselők módosították a szociális tűzifa szétosztását szabályozó rendeletüket is. A község egyébként összesen 43 erdei köbméter kemény lombos fafajta beszerzésére kapott támogatást a Belügyminisztérium pályázatán, összesen 819 ezer150 forint értékben.