Térség Top

Ezüstmisés atya vezette az apátfalvi körmenetet

Jánosi Gellért székelyvarsági plébános, ezüstmisés atya mutatott be szentmisét, majd vezette a körmenetet az apátfalvi Szent Mihály templom hétvégi hagyományos búcsúünnepén.

Szombaton rendezték meg az apátfalvi Szent Mihály templom hagyományos búcsúünnepét. Melyen az ünnepi szentmisét bemutatta és a körmenetet vezette a 25 éves papi jubileumát ünneplő, főtisztelendő Jánosi Gellért székelyvarsági plébános, ezüstmisés atya.

A templombúcsú az apátfalvi katolikus hívek egyik jeles napja, így nem lehet csodálkozni azon, hogy szép számmal vettek részt a misén, s hallgatták meg Jánosi Gellért szentbeszédét, s az ezt követő körmeneten, mely a templomból indult, s oda tért vissza, közben felkeresve a községháza közelében álló (1963-ben műemlékké nyilvánított, 2014-ben pályázatból felújított Nepomuki Szent János-szobrot, a körmenetek egyik stációját is.

navigate_before
navigate_next

Apátfalván a korabeli oklevelek szerint már 1332-ben is állt templom, de a mai Szent Mihály templomot 1754-57 között építették. A két oldalhajója azonban csak 1932-ben épült meg, ekkor nyerte el a mai, bazilikás belső terét. A plébánia a templomépítést megelőző esztendőben, azaz 1753-ben vált önállóvá, s jelenleg oldallagosan látja el a magyarcsanádi és a királyhegyesi hívek igényeit is.

A Marosvásárhelyen született, 25 éves papi jubileumát ünnepló Jánosi Gellért (50) atyát 1995. június 25-én szentelték pappá Gyulafehérváron (Románia), miután 1989 és 1995 között Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán a folytatott teológiai tanulmányokat. Szolgálati helye a Szent Péter és Pál apostolok plébánia Székelyvarság (a község Székelyudvarhelytől 36 kilométerre található), ezt megelőzően 1997 és 2000 között Szovátán, míg azelőtt, azaz 1995-1997 között Baróton vezette a híveket.

A plébános az ifjúsági pasztorizációt és a családokkal való foglalkozást tartja a legfontosabb teendőjének.