Ország-világ

Értelmi fogyatékos kislánnyal közösültek, fajtalankodtak

 Az elkövetők 2017 augusztusában azonos alkalommal, egymás tevékenységéről tudva olyan kiskorú sértettel közösültek, illetve fajtalankodtak, akinek középsúlyos értelmi fogyatékossága miatt a szexuális akaratnyilvánítási képessége lényegében hiányzott.  Az 14, 17 és 18 éves fiatalok 3, 5,6 és 8 év börtönt kaptak.

A törvényszék észak-magyarországi lakásotthonban élő fiatalkorú vádlottak és felnőtt bűntársuk büntetőügyében ítélkezett. Az elkövetők 2017 augusztusában azonos alkalommal, egymás tevékenységéről tudva olyan kiskorú sértettel közösültek, illetve fajtalankodtak, akinek középsúlyos értelmi fogyatékossága miatt a szexuális akaratnyilvánítási képessége lényegében hiányzott. A vádlottak mindegyike tudta azt, hogy a sértett miért van speciális gyermekotthonban, milyen az ő értelmi képessége és állapota.

A törvényszék a 14, 17 és 18 éves vádlottak fiatal életkorát, értelmi képességét, személyiségét egyaránt gondosan értékelve 3-3 év, 5 év 6 hónap, illetve 8 év börtönbüntetést szabott ki velük szemben. Mellékbüntetésül eltiltotta őket a közügyektől is.

A megyei főügyészség az érdemi döntést tudomásul vette. A nem jogerős ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtábla másodfokú eljárásában az ítélet helybenhagyását indítványozza.

A sértett és a vádlottak a gyermekvédelmi iratok tanúsága szerint rendkívül hányatott sorsú fiatalok. A törvényszék a bűnösségi körülményeket helytállóan állapította meg, és azokat az elkövetők büntetőjogi felelősségének mértékéhez igazítva, súlyuknak megfelelően értékelte. A kiszabott büntetések eltúlzottnak nem tekinthetők, enyhítésüknek törvényes indoka nincs.

A fellebbviteli főügyészség azt hangsúlyozta, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények általában a sértettek későbbi életminőségét is súlyosan károsítják. Más személy védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotának szexuális cselekményre történő felhasználása súlyosan büntetendő cselekmény. A büntetés célja a társadalom védelmében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, ezért a védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek.