Térség

A Magyar Táncművészeti Egyetemre felkészítő képzést indítanak a VargaBalett Táncműhelyben

Vidéki Tehetségcentrum kezdi meg működését Szegeden a Magyar Táncművészeti Egyetem Előkészítő Balett Stúdiója keretében. A tehetségek felfedezését és gondozását célzó képzésre  az általános iskolák alsó tagozatos tanulóit várják.

Gáspár Emese, Magyar Táncművészeti Egyetem képzésfejlesztési és innovációs rektorhelyettese a VargaBalett Táncműhely szegedi balett termében tartott sajtótájékoztatón felidézte: egy új oktatási programmal indult el a stúdió 2019-ben, amelynek célja, hogy minél inkább felkészítsék a kilencéves egyetemi képzésre a hozzájuk érkező növendékeket.

Az egyetem szenátusa augusztusban fogadta el a tehetségcentrumok létrehozását, Szeged pedig az első város, ahol ez létre is jöhetett – mutatott rá Gáspár Emese. Mint elárulta, balettmesterhez kötött, hogy hova mennek, jelenleg két helyen látják azt a technikát, amely szükséges, de a későbbiekben ezt szeretnék bővíteni.

A rektorhelyettes kiemelte továbbá, hogy Varga Józseftől rengeteg növendék érkezik hozzájuk az egyetemre, akik valóban felkészültek és tudják, hogy mire számíthatnak náluk, a megfelelő alapozás pedig a későbbi rostavizsgákon is segítséget jelent, hiszen az egyetem első hat éve előképző képzésnek számít.

Varga József hangsúlyozta: a táncműhelyükben mindig is az alap célkitűzések között szerepelt a tánc megszerettetésén kívül a tehetségek felkutatása, nevelése és gondozása, a közös munkát pedig nagyon várja és izgul, továbbá reméli, hogy ez hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolattá válik majd.

A táncműhely vezetője közölte: a felvételi nyitott, Szegedről és a térségből, így például Makóról is várják a tehetséges és elszánt gyerekeket, 10 éves kortól. A jelentkezés részleteiről a Magyar Táncművészeti Egyetem honlapján lehet olvasni, ahol elérhető a jelentkezési lap is, de a VargaBalett Táncműhely oldalára is hamarosan felkerül többek között, a felvételit pedig október harmadikán szeretnék megtartani.