Térség Top

Kilenc kilométernyi árok újul meg Magyarcsanádon

Az egész településen elvezeti majd a lezúduló csapadékot az az árokrendszer, melyet hamarosan teljesen felújítanak. Az esővíz elvezetése leginkább a mélyen fekvő Ady Endre, a Kossuth Lajos és a Termál utcákban jelent nagy gondot. A beruházást még tervezik.

Kétszáz-millió forint támogatást kapott idén áprilisban a megyei közgyűléstől a Településfejlesztési Operatív Program keretében a magyarcsanádi önkormányzat a község belvízelvezető (azaz árok) rendszere fejlesztésére. A támogatásból a településen felújításra kerül a már meglévő, de évtizedek óta elhanyagolt belvízelvezető rendszer.

Az árkok átereszeit egyébként leginkább a lakók tették tönkre, akik az árkok egy részét is betemették, vagy hagyták feltöltődni. A községben korábban jelentkező magas belvízszint két okból is csökkent, az egyik a szennyvízberuházás volt, a másik mindenkit érint: ez a globális felmelegedés. Az előbbi miatt már nem kerül a szikkasztókból szennyvíz a talajba, mely el is szennyezte azt, az utóbbi pedig hosszú száraz időszakokat és egyre kevesebb csapadékot jelent. Ha viszont esik, akkor az özönvíz szerűen zuhog.

A munkálatok, melyeket nyár végén még csak terveztek, várhatóan falu egész területét érintik, ami közel kilenc kilométernyi vizesárok felújítását jelenti. A kifejezetten magasan fekvő területeken, azonban, ahol eddig sem kellett árkot ásni nem építenek ilyeneket. A felújítás során kikotorják, kimélyítik az esővíz elvezető árkokat és rendbe is teszik az átereszeket. Az árkok rendbetételével egyébként a község eddig is foglalkozott, mégpedig a helyi falu közmunkások közreműködésével és több-kevesebb sikerrel.

A beruházást még tervezik, majd ezt követi a közbeszerzési eljárás kiírása – tudtuk meg Farkas János polgármestertől.