Térség Top

Fenyegető, zsaroló levelekkel bombázzák a pitvarosiakat, kövegyieket

És valószínűleg a máshol élőket is, olvasóink azonban erről a két településből jelezték, hogy ismét kaptak zsaroló e-maileket. Senki se dőljön be egyiknek sem! A feladó csak mintegy félmillió forintot szeretne kicsalni a hiszékenyektől. Erre a rendőrség is felhívja a figyelmet és arra is, mit tegyen és mit ne, aki ilyet kapott.

Szia! Sajnálom, de rossz hírem van számodra! Egy pár hónappal ezelőtt sikerült hozzáférést szereznem a gépedhez, amivel az internetet szoktad böngészni. Azóta folyamatosan figyelemmel kísérem az internetes tevékenységedet. Láttam, hogy gyakori látogatója vagy különböző felnőtt weboldalaknak, amiért egyedül csakis téged terhel a felelősség. Hogy egyszerűbben fogalmazzak, az oldalak révén, amiket meglátogattál, sikerült hozzáférnem az adataidhoz. Feltöltöttem egy trójai vírust a gépedre, ami folyamatosan frissíti magát, így téve lehetetlenné, hogy bármelyik antivírus-program is felismerje.
Emellett, hozzáférésem van még a kamerádhoz és a mikrofonodhoz is. És hogy kerek legyen a történet, még le is mentettem az összes adatodat, képeidet, közösségi média üzeneteidet és az ismerőseid listáját. Még egy olyan remek ötletem is támadt, hogy felvegyem videóra, ahogy éppen a képernyő előtt élvezkedsz, mellékelve a videót is, amit éppen akkor néztél. Mit ne mondjak, igazán szórakoztató voltál! Biztosíthatlak afelől, hogy ezt a videót néhány kattintással bármikor el tudom küldeni az összes ismerősödnek, és azt is tudom, hogy te nagyon nem szeretnéd, hogy ez megtörténjen.
Éppen ezért, van egy ajánlatom a számodra: Utalj át nekem egy 1500 USD-nak, (azaz közel félmillió forintnak – a szerk.) megfelelő összeget a Bitcoin tárcámra, és ezáltal elfelejtem neked ezt az egészet, és a videódat és az adataidat is véglegesen törlöm. Szerintem, ez egy nagyon is szerény árajánlat egy ekkora munkáért cserébe. Keress rá a Google-ön vagy a Bing-en, hogyan tudsz Bitcoint vásárolni, és látni fogod, hogy igazán egyszerű. A Bitcoin tárcám (BTC) a következő: (és itt olvasható a száma – a szerk.) Van rá 48 órád, hogy ezt megtedd, miközben azt is érdemes észben tartanod, hogy semmi értelme sincs válaszolnod, hiszen ezt az üzenetet egy automatikusan generált címről küldtem.
Panaszkodnod sem érdemes, mivel sem ez az üzenet, sem a Bitcoin tárcám nem visszakövethető. Mindent óramű pontossággal terveztem meg. Ha véletlenül is azzal próbálkoznál, hogy ezt az üzenetet másoknak is megmutatod, a videót abban a pillanatban szétküldöm az ismerőseid között.
Utána pedig még a világhálón is nyilvánosságra hozom!
Ui: Az idő attól kezdve ketyeg, hogy megnyitottad ezt az üzenetet. (Beépített időzítő van a programban). Sok szerencsét és csak nyugi! Ezúttal szerencsés voltál, de legközelebb légy óvatosabb!”
– olvasható a  (Google fordítónak köszönhetően meglepően jó magyarsággal írt) elektronikus levélben.

A levél azonban kamu, csak a küldője szeretne a mai árfolyamon valamivel több, mint 462 ezer forintnak megfelelő összeget kicsalni a hiszékenyektől.

A levelet egyénként én is megkaptam, még a nyári szabadságom alatt. A kéretlen reklámlevelek közé érkezett emailt tizenhárom nappal annak megérkezése után vettem észre. S bár két nap alatt lejárt a megszabott fizetési határidő, mégsem történt semmi.

A csalás ezen módjára a rendőrség is figyelmeztet és az alábbi jó tanácsokat adja:

„Az elmúlt időszakban újra elszaporodtak az úgynevezett zsaroló e-mailek. De mik ezek a kéretlen levelek? A bűnözők e-mail fiókokba küldenek levelet pénzszerzési célból, amelyben valós vagy valótlan tényeket állítva a címzetteket megzsarolják. Általában azzal fenyegetnek, hogy a számítógépen keresztül kompromittáló adatokat, esetleg fényképet vagy videót szereztek az e-mail fiók tulajdonosáról, amelyet megosztanak, ha bizonyos időn belül a megadott módon nem fizetik ki a kért összeget.

Mit tegyen!

 • Törölje az e-mailt és jelentse SPAM-ként, amennyiben a levelezőrendszere engedi!
 • A https://haveibeenpwned.com/ oldal segítségével meggyőződhet róla hogy e-mail címe szerepel-e az internetes feketepiacon.
 • Változtassa meg az e-mail fiók belépési jelszavát!
 • Válasszon biztonságos jelszót!
 • Tájékozódjon a témában, és szükség esetén kérje szakember segítségét!

Mit ne tegyen!

 • Ne essen pánikba!
 • Ne kattintson semmire az e-mail üzenetben!
 • Ne fizessen a zsarolónak!
 • A zsarolók jellemzően nem rendelkeznek semmilyen kompromittáló adattal.
 • Ne tegyen semmit, amit az e-mailben kérnek öntől!

Hogyan lehet védekezni a zsaroló e-mailekkel szemben?

 • Gondoskodjon számítógépe megfelelő védelméről!
 • Ha kell, vegye igénybe szakember segítségét!
 • Ne kattintson gyanús tartalmakra!
 • Kerülje a kockázatos oldalakat!
 • Takarja le az eszköz kameráját, csak akkor távolítsa el a takarást, ha használja a kamerát!
 • Adatai védelméről is gondoskodjon, ide tartoznak a képek és videók is!
 • Használjon biztonságos jelszavakat, azokat időközönként változtassa meg!
 • Használja az internetet felelősséggel!
 • Sose felejtse el, amit egyszer felkerül az internetre, az ott is marad!