Hírek

Farkas Éva Erzsébet: a szeptember 30.-ig befolyó adóból kell a várost működtetni március 15.-ig

A szeptember 15.-én lezárult első ütem adófeltöltési rátája jó, a második ütem a hónap végére érkezik be az önkormányzat kasszájába. Ez azonban elsősorban arra lesz elég, hogy a béreket és a kötelező feladatokat finanszírozzák.

Az ipari park legnagyobb cégeinek vezetőivel is egyeztetett ma Makó polgármestere, a szeptember ugyanis meghatározó az adóbevételek beérkezése szempontjából. Ezen a tárgyaláson többek között kiderült, hogy a munkanélküliség, ami április-májusban intenzíven megjelent, nagy mértékben csökkent többszáz embert sikerült visszavenni.

Farkas Éva Erzsébet a fogadóórája után a sajtónak elmondta, szeptemberben két ütemben történik az adófeltöltés, a szeptember 15.-én zárult első ütem rátája jó, a második szeptember 30.-án zárul. A december 20.-i adófeltöltés megszűnéséről szóló kormányzati döntésre utalva – amely a Gazdaságvédelmi Akcióterv része – azonban azt is hozzátette: a hónap végéig befolyó adóból kell működtetni a várost egészen március közepéig.

– Ez elsősorban arra lesz elegendő, hogy a bérjuttatásokat, illetve a kötelező feladatellátást biztosítsuk. Azokat a nem kötelező támogatásokat, önkormányzati fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt években megvalósítottunk, azt az idei évben biztosan nem tudjuk finanszírozni. Azt a nagy cégek termelésének függvényében látjuk majd, hogy 2021-ben ezt hogyan tudjuk megvalósítani. – hangsúlyozta a polgármester.

Farkas Éva Erzsébet a korábbi önkormányzati fejlesztések közül kiemelte a nagyobb arányú járdaprogramot, parkolóhelyek kialakítását, belterületi utak felújítását, amelyekre az elmúlt években mintegy 350 millió forintot tudott fordítani az önkormányzat saját költségvetéséből.

Az egészségügyhöz köthető fejlesztések – mint például a Kálvin rendelő építése, amelynek átadása jövő év első felében lehet, vagy a Tulipán utcai rendelő felújítása, amelynek a kivitelezés lényegében kész van – rendben haladnak, ahogyan az állami és európai uniós forrásból megkezdett fejlesztések is.