Ingyenes autóbuszos kirándulást hirdetett szeptember 19-ére a József Attila Múzeum: a hat helyszínt érintő, Návay családhoz köthető épített örökségeket bemutató túrára várják az érdeklődők jelentkezését.

Szikszai Zsuzsanna portálunknak elmondta: a Kulturális Örökség Napját minden évben szeptember közepén rendezik meg az Európai Örökség Napjához kapcsolódóan, amely alkalmából országszerte programokkal készülnek. Mint hozzátette: ez az épített örökség, a régészeti és a természeti kincsek ünnepe, amelyekre fel is szeretnék hívni az emberek figyelmét.

– Mi minden évben csatlakozunk ehhez a különleges programhoz, nagyon szeretjük, és mindig valami különlegeset szeretnénk nyújtani a látogatóinknak, illetve a programon résztvevőknek. Idén azt gondoltuk, hogy a Návayak nyomába fogunk eredni itt a környékünkön, tesszük ezt azért, meg éppen az előtte lévő napon, szeptember 18-án lesz Návay Lajos születésének 150. évfordulója – mutatott rá a József Attila Múzeum igazgatója.

Szikszai Zsuzsanna kiemelte továbbá, hogy a Návay család nemcsak a szellemi értékeit hagyta az utókorra, hanem vannak épített kastélyaik, házaik is a környéken, illetve az egyik Návay itt élt Makón, a mai víztorony környékén.

A túrát Halmágyi Pál és Gilicze János vezeti majd, amelynek első állomása Gencshát lesz, ahol az egykori Návay kastélyt tekinthetik meg a résztvevők. Az 1860-as években épült kastély jelenleg a Bodrogi család tulajdona, akik nagy szeretettel nyitják ki majd az épület kapuit a résztvevőknek. A felújított kastélyhoz ráadásul egy családi kripta is tartozik.

A következő állomás az óföldeáki erődtemplom lesz, amelyet Návay László mentett meg, de a településen más állomásokat is kitűztek a szervezők. Földeákon a temetőben koszorút is elhelyeznek majd, illetve megtekintik a Návayak sírját és kriptáját, a túra pedig Makón zárul a szobornál, ahol tisztelegnek a 150 éve született politikus, Návay Lajos előtt.

További részletek és a regisztráció részletei az alábbi felhíváson olvashatók:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest