Makó

Zökkenőmentesen indult a tanév a Pulitzer József Kollégiumban

A beköltözés előkészületeiről és menetéről, a kollégiumot érintő szabályokról és az eddigi tapasztalatokról Kincses Tímea igazgatóval és Kozák György kollégiumvezetővel beszélgettünk.

Kincses Tímea, a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium igazgatója a beköltözést megelőző előkészületek kapcsán portálunknak elmondta: a kollégium épületében ugyanúgy, mint az iskolában, fertőtlenítés zajlott, a fertőtlenítőszereket a fenntartó biztosítja számukra, így nem szenvednek ebben hiányt. A kollégiumban megszervezték a beköltözést, amelynél szem előtt tartották, hogy egy iskolából érkezők egy szobába kerüljenek, illetve a megfelelő szinteken a fiúk és lányok – mint minden tanévben – elkülönítve vannak, a külföldi tanulókat még a beköltözés előtt megfelelő módon tájékoztatták, hogy milyen feltételekkel tudnak beköltözni.

Kozák György közölte: a házirendet kiegészítették a vírushelyzetre való tekintettel egy-két szigorítással, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a vírus időszaka alatt egyik szobából a másikba nem mehetnek át a diákok, csak a saját szobáikban tartózkodhatnak. Amennyiben kijönnek a szobájukból, akkor a maszk használata kötelező számukra, illetve beköltözéskor, majd a hazautazást követő visszaérkezésekkor mindig hőmérsékletet mérnek, továbbá a személyes higiéniai szabályok betartására is figyelnek, illetve felhívják rá a figyelmet. A kollégiumvezető kiemelte: csak úgy jöhetnek be a diákok a kollégiumba, ha egészségesek és semmilyen egészségügyi panaszuk nincsen.

 

 

Mint hozzátette, a beköltözést a hagyományoknak megfelelően két részre bontották, hiszen a kilencedikesek számára gólyatábort rendeztek, akik egy nappal hamarabb érkeztek a kollégiumba, így megoszlott az egyszerre beköltöző tanulók létszáma, amely a jelenlegi helyzetben előnyös volt.

– Annyival módosítottuk a szokásos beköltözést, hogy külön kérdőívet kellett nekik kitöltenie a diákoknak, hogy volt-e betegségük, jártak-e külföldön, illetve mindenkinek megmértük a lázát. Maszkban költözhettek be, egyből a szobájukba, hogy minél kevesebb érintkezés legyen köztük – fogalmazott Kozák György. Véleménye szerint a tanulók jól viselték ezt a körülményt, és jelenleg is a megszokott mederben folyik az élet a kollégiumban.

– Nem tudunk fertőzött tanulóról, reméljük ez sokáig így is lesz – emelte ki. Kozák György elmondta továbbá, hogy 121 diák költözött be a kollégiumba, betegség miatt egy tanuló sem maradt ki, két tanuló viszont később költözött be, családi, egyéb okok miatt.

 

 

A külföldi diákokat már előzetesen tájékoztatták arról, hogy milyen szabályok betartásával költözhetnek be, természetesen egészségesen – mutatott rá Kincses Tímea. Mint felidézte, volt olyan diák, aki már a beköltözés előtt 14 nappal Magyarországra jött és rokonoknál töltötte a karantén időszakát, de volt olyan, aki ezt nem tudta megtenni, így a kollégiumba költözött be, és itt biztosították számára a karantén lehetőségét, továbbá volt, aki két negatív teszttel érkezett, az akkori elvárásoknak megfelelően.

A továbbiakban a külföldi diákoknak lehetőséget biztosítanak a hétvégi itt tartózkodásra is, hiszen bár korábban hazajártak hétvégenként, amennyiben most is így tennének, úgy ismét teljesíteni kell számukra az erre vonatkozó protokollt.

Mint az igazgató hozzátette, kaptak az ITM-től egy ágazati ajánlást, amely tartalmazta hogyan járhatnak el a kollégiumok esetében, illetve az egész intézményre tekintve intézkedési tervet kellett alkotniuk, amely a kollégiumot is magába foglalja.

Ez a terv kitér továbbá arra is, hogy melyek a szükséges lépések akkor, ha felmerül valakinél a fertőzés gyanúja. Kincses Tímeától megtudtuk, ennek részeként elkülönítik a diákot, akinek esetében ez felmerül, az eljárás során pedig az Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott rendet követik, illetve értesítik a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumot.