Ország-világ

Lopott neveket és személyes adatokat írtak az ajánlóívekre

Két férfi az őket foglalkoztató cég ügyfelei személyes adatait szerezték meg fondorlatos módon, majd azokat az országgyűlési képviselő-választás előtt az ajánlóívekre írták. Két év felfüggesztett börtönt kaptak.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az előzetes mentesítés mellőzését indítványozta annak a két Bács-Kiskun megyei férfinak az ügyében, akik pénzbeli juttatás ellenében az őket foglalkoztató kft. ügyfeleinek személyes adatait jogosulatlanul megszerezték annak érdekében, hogy azokat az érintettek tudta nélkül az országgyűlési választások során az ajánlóíveken feltüntessék.

A Kecskeméti Törvényszék a terhelteket tiltott adatszerzés bűntette és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett  – szabadságvesztésre ítélte, valamint őket előzetes mentesítésben részesítette.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak társaikkal megállapodtak abban, hogy a 2018. évi országgyűlési képviselői választások során a kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására a központi költségvetésből lehívható támogatásokat jogosulatlanul megszerzik, és egymás között elosztják. Ennek érdekében a megállapodásuk kiterjedt arra is, hogy az egyéni választókerületi jelöltek nyilvántartásba vételéhez szükséges ajánlások biztosítása érdekében a választópolgárok beleegyezése nélkül jogellenes módon megszerzik azok személyes adatait és az ajánlóíveken meghamisítják az aláírásukat.

A férfiak az őket foglakoztató kft. irodájában található számítástechnikai eszközből titokban kifürkészték a cég területi vezetőinek azonosítóját és jelszavát, amelyek révén több ezer ügyfelük személyes adataihoz fértek hozzá. A megszerzett személyes adatokat a 2018. évi országgyűlési képviselői választáson nem használták fel, mert az ajánlóívek kibocsáthatósági idejét megelőzően lelepleződtek. A terheltek a bűncselekmények elkövetését beismerték.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést a vádlottak előzetes mentesítésének mellőzése érdekében.

Az ügyészség fellebbezését a másodfokú ügyészség fenntartotta. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a bűncselekmények jellegére, komoly tárgyi súlyára és azok elkövetésének valamennyi körülményére tekintettel a vádlottak büntetlen előéletük ellenére sem érdemesek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli előzetes mentesítésre. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.