Térség Top

Oscar-díjat kapott a Borbély András Band vezetője

Az elismeréssel az idén 40 éves zenekar kedveskedett a jubileum alkalmával Mátó Mátyásnak, a zenekar vezetőjének és lelkének.

1920-ban már alakult Borbély András vezetésével levente fúvószenekar Apátfalván, az azonban 1945-ben prózai okok miatt szűnt meg, a szovjet Vörös Hadsereg ugyanis közösségi tulajdonába vette a hangszereiket. Ezek nélkül pedig nehezen lehet muzsikálni.

Az újabb immár úttörő zenekar megalakulására 1964-ban került sor, melyben már Mátó Mátyás is muzsikált. A mai Borbély András Band, még Apátfalvi Fúvószenekar néven 1980 óta létezik folyamatosan, azaz ebben az esztendőben ünnepli fennállása 40. évét. Ez szeptemberben jubileumi koncerttel szerették volna megünnepelni, de közbe jött a koronavírus…

– 1980-ban vettem át a zenekart, amikor Bandi bácsi már beteg volt, s azóta is én viszem – mondta Mátó Mátyás a zenekarvezetője, aki emellett 13 esztendeig a Csanádpalotai Fúvózenekart is vezette.

– Párhuzamosan vittem mindkettőt, s részben a zenekar tagjai is mindkettőben helyt álltak – árulta el.

Mátó Mátyás, aki annak idején a szegedi konzervatóriumban végzett klarinétosként, minden hangszert ő tanít a zenekar tagjainak. – Büszkén mondhatom, hogy két klarinétos növendékem is van, akik elvégezték a Zeneakadémiát. Erzsébet lányunk, aki klarinétozik, Németországban, Aradon is nemzetközi versenyeket nyert, de végül nem a zenei pályát választotta. Negyedikes korában hívták a kölni akadémiára tanulni, de túl kicsi volt, nem engedtük.

Zenekar végül azért vette fel Borbély András nevét, mert ő indította el a faluban a fúvózenekart, s ő is maga tanított minden hangszert, bár maga szaxofonon játszott.

Mátó Mátyást a főiskola után katonazenésznek vitték el, majd amikor leszerelt, egy évig a szegedi operánál klarinétozott, majd hazakerült a faluba, s azóta is itt tanítja a zenekedvelő gyerekeket.

Az apátfalvi Borbély Band nem csak a helyi rendezvények állandó szereplője, de a makói térség települései is rendszeresen fellép. A jelenleg 20-22-es létszámú zenekar a négy évtized alatt külföldön is több alkalommal bizonyított.

– A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy kiváló tanítványok kerültek ki belőle, s nem csak klarinétosok, de konzis tubásom és fuvolistám is van. Büszke vagyok arra, hogy innen a faluból eljuttattam ezt a zenekart a németországi Bergheimbe, ahol egy csomó díjat megnyertünk, a híres (franciaországi) nizzai fesztiválra, ahol a fellépő harmincvalahány zenekar közül bejutottunk a legjobb hét közé. S ezzel lehetőséget kaptunk fellépni a Nizzai Arénában. Nyertünk fesztivált Aradon, Hévízen, jártunk a franciaországi La Rochelle-ben. A zenekar pedig közben show és nemzetiségi kategóriában is arany minősítést nyert el – sorolta Mátó Mátyás. Hozzátette, hogy a felesége által vezetett mazsorett csoport is jelentősen hozzájárult eredményeikhez.

navigate_before
navigate_next

A Borbély András Band múlt hét végén ünnepelt, amikor megkoszorúzták a névadó, a faluház bejáratánál lévő emléktábláját, illetve a zenekarvezető kapott tőlük egy Oscar-díjat. Ezen az ünnepen olyan régi zenekari tagok is részt vettek, mint a nemzetközi hírű dr. Furák József szegedi mellkassebész, aki annak idején ütőhangszeres volt.

A zenekarból egyébként jogász és pap is kikerült, ő Varga Attila kiszombori plébános.