Csábi Mihállyal, a Grand Hotel Glorius szállodaigazgatójával és Puszta Sándorral, a Bástya Hotel tulajdonosával az augusztus 20-i hosszú hétvégét követően beszélgettünk arról, mikor is kezdett érezhetővé válni a koronavírus hatása a turizmusra, miként telt számukra a nyári időszak, és hogy miként tekintenek az elkövetkezendő hónapokra.

Távolinak tűnt a koronavírus kezdetben

Mint Csábi Mihály portálunknak elárulta, március elején a korábbi évekhez hasonlóan, egy nagyon eredményes év elé néztek mind a szállodai foglaltság alakulása, mind a rendezvények értékesítése szempontjából. A februárban történt kínai események olyannyira távolinak tűntek, hogy nem gondolták, Magyarországot is elérheti a vírus, azt pedig végképp nem, hogy néhány hét múlva a kijárási korlátozás okozta forgalomvisszaesés miatt kénytelenek lesznek kapuikat bezárni.

A foglalási kedv március eleje-közepe fele számottevően csökkent, mely különösképpen szokatlan volt a szinte folyton teltházas szálloda részére. A tavaszi-nyári hónapokra különösképpen készültek, hiszen az előzetes szobafoglaltsági mutatószámok mellett, számos céges rendezvény, kihelyezett esküvő és lakodalom lebonyolítására volt megrendelésük.

Az egészségmegőrzésre vonatkozó törvényi óvintézkedések nem tették lehetővé a szálloda működését, ezért március 23-mal bezárt. Éttermi fronton a végsőkig kitartottak, hiszen a teljes bezárást nem rendelte el a kormány, így lehetőség volt a kiszállítással vagy elvitellel történő ételrendelésre. A heti ebéd menü mellett egy szűkített á la carte étlap kínálatából is választhattak a vendégek – tudtuk meg a szállodaigazgatótól.

Puszta Sándor, a Bástya Hotel vezetője éppen Thaiföldön nyaralt a januári-februári időszakban, amikor hallották a híreket, hogy Kínában probléma van, szerencsére őket a nyaralás során akkor még nem érintette. Mint felidézte, februárban még ők sem vették észre a problémákat, márciusban teljes foglalásuk volt például húsvétra is, januártól márciusig minden hétvége teltház volt. Márciusban ráadásul még egy alkalmazottat is felvett, aki mindössze egy napot tudott dolgozni, hiszen másnapra bezártak.

„Szimbiózisban a Hagymatikum Fürdővel”

Csábi Mihály felidézte, a szállodát május 29-én, a pünkösdi hétvégén nyitották újra az érvényben lévő óvintézkedési szabályok alkalmazásával. Így többek között érintés nélküli fertőtlenítő adagolókat szereztek be, melyek az étterem és a szálloda több pontján is rendelkezésre álltak. A közös helyiségek gyakori fertőtlenítése mellett a szobákban ózongenerátort is alkalmaztak.

Rámutatott továbbá, hogy ami a foglalásokat illeti, bár a karantén időszaka alatt a nyári foglalások egy része lemondásra került, mégis talán több volt az aránya azon foglalásoknak – csoportos foglalások, rendezvények – melyek egy későbbi „koronavírus mentes” időszakra kerültek áthelyezésre. A nyitástól számítva a foglalások száma napról-napra nőtt. A Hagymatikum Fürdő június végi megnyitása további lendületet adott és emelte az addig is folyamatosan növekvő foglalások számát.

– Szimbiózisban létezünk a fürdővel. A Hagymatikum Fürdő az elsődleges turisztikai attrakció Makón, a Glorius Hotel és a fürdő egymást erősítve tud minőségi szolgáltatást nyújtani a városunkba látogatók számára – hangsúlyozta Csábi Mihály.

A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően 90%-os kapacitás kihasználtságot sikerült a nyári hónapokra elérni. Talán ez is bizonyítja a négy csillagos szálloda lassan 6. éve tartó töretlen népszerűségét a belföldi utazóközönség körében – mutatott rá a szállodaigazgató.

Puszta Sándor felidézte, júniusban kezdtek el nyitni, nézték, hogy van-e igény rá, a július és az augusztus pedig jó hónap volt. Mint kiemelte, bár a román turisták nem tudtak jönni, a magyar vendégek számában volt növekedés, így jól alakult a nyár második fele. A Hagymatikum kapcsán rámutatott arra továbbá, hogy amikor még csak a külső medence volt nyitva, akkor még nagyon kevesen jöttek, amikor viszont teljesen megnyitott, akkor felfigyeltek Makóra, többen pedig először jártak a városban, és nagyon pozitívan értékelték az itt látottakat; tetszett nekik a rendezettség és a tisztaság. Mohácsról és Debrecenből is látogattak a városba, de nagyrészt budapesti vendégek érkeztek a Bástya Hotelba, tudtuk meg Puszta Sándortól.

Teltház volt az augusztus 20-i hétvégén mindkét hotelben

Csábi Mihály arról számolt be portálunknak, hogy az augusztus 20-i hétvége is teltházzal zajlott le. A helyi szervezésű programok – például a SzabadON fesztivál – nagyon népszerűek voltak a vendégek körében, csakúgy mint a Proko Travel munkatársai által szombatonként megszervezésre kerülő garantált városnézés.

– Több vendégünk Földközi-tenger parti nyaralását cserélte le Makóra, ezért kifejezetten örültünk, hogy minél több programlehetőséggel szolgálhattunk vendégeink számára – emelte ki a Glorius igazgatója.

Puszta Sándor is arról tájékoztatott minket, hogy a Bástya Hotel teltházzal működött az augusztus 20-i hosszú hétvégén.

Így tekint a Glorius és a Bástya az elkövetkezendő őszi időszakra

Bár a Gloriusban augusztus elején még úgy látták, hogy 20-át követően csökken a foglalások száma, örömmel nyugtázták, a szeptemberi hónap foglaltsága hozza a tavalyi év arányszámait. Csábi Mihály kiemelte: bíznak a további eredményes működésben és itt szeretné megragadni az alkalmat, hogy megköszönje a Glorius munkatársainak a befektetett energiát és a lelkiismeretes munkát, mellyel ilyen jó eredményeket érhettek el.

Puszta Sándor elmondta, szeptemberre vannak még foglalásaik, így az még jól alakul, de az október teljesen üres, csoportos foglalásaik nincsenek, így nem tudni mi lesz, az októbertől decemberig tartó időszak miként alakul, hiszen nem tudni a magyarok mennyire fognak jönni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest