Júliusban 907 millió forintot adott rá a kormány, nemrégiben szalagokkal kijelölték a helyét, s szerdán délelőtt pedig Lázár János, országgyűlési képviselő, Hajnal Gábor polgármester és Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár teszik le a földeáki sportcsarnok alapkövét…

A Návay iskola udvara Gagarin utca felőli szélén épülhet meg a földeáki sportcsarnok, mely építési engedélyre benyújtott terveit már tavaly augusztusban megkapta az önkormányzat. A sportcsarnok építése több mint két évet csúszott eddig. A csúszás oka, hogy az eredeti kormányhatározat szerint nem a község által kért és az iskolai gyermeklétszám által indokolt „C” típusú, 20×40 méteres küzdőtérrel rendelkező sportcsarnok, hanem egy kisebb épült volna meg. A község vezetése – Lázár János országgyűlési képviselő hathatós támogatásával – végül elérte, hogy a kormány új, a földeákiak igényének megfelelő sportcsarnok építését jelölte meg célként. Az eredeti becslések szerint költségeit – két évvel ezelőtt – 500-700 millió forint közé becsülték, azonban az építőanyagárak és a munkabérek emelkedése miatt mára ez jelentősen emelkedett. A kormány végül közel 942 millió forintot különített el erre a célra. A kiírt közbeszerzési pályázaton négy kivitelező indult. A múlt héten a Magyar Közlönyben megjelent a sportcsarnok építésének támogatásáról szóló kormányhatározat szerint végül 907 millió forintból épülhet meg a földeáki sportcsarnok, melyre ötven esztendeje várnak a helybéliek.

Ilyen lesz, ha elkészül. A sportcsarnok látványterve

A beruházás azért is csúszott, mert bár az első helyszíni szemle során a polgármester és az alpolgármester/iskolaigazgató közölte a tervezővel, hogy a sportcsarnokot az iskolaudvar Gagarin utcai szélére kellene elhelyezni, a tervező végül azt valamiért mégis az udvar közepére helyezte el azt. Így a sportcsarnokba csak az iskola kinyitásával lehetett volna bejutni. Márpedig a csarnok nem csak az iskolai testnevelést, de a közösségi, családi rendezvényeket is szolgálná. A község jelzésére végül – nagy küzdelem után – a tervező a megfelelő helyre „tolta át” a tervet, ennek közel 10 milliós költségét végül a földeáki önkormányzatnak kellett állnia.

Ahogy arról már arról is többször írtunk, s számos helyi fórumon is elhangzott nem a földeáki önkormányzat a sportcsarnok építés beruházója, nem az önkormányzat írta ki a közbeszerzést, nem az önkormányzat választotta ki a kivitelezőt és egyáltalán nincs semmiféle ráhatása az építés menetére. Azt kiemelt állami beruházásként a Magyar Nemzeti Sportközpont és az sportcsarnokok építésére létrehozott állami beruházási ügynökség végezte. Az építési területen a közbeszerzési pályázat kiírását követően, tavaly novemberben a négy pályázó már tartott egy úgynevezett néma bejárást, amikor megszemlélhették a telket.

A faluban közismert anekdota, hogy a több mint egy évtizede elhunyt Hoffmann Ferenc még csak együtt járt leendő feleségével, az iskola tornatanár nőjével, amikor egy alkalommal a Gagarin utcán sétálva megjegyezte, hogy itt fog megépülni a tornaszoba, tornacsarnok. A nevezetes séta óta már több mint ötven év eltelt, s Gizike néni, a tanárnő is rég nyugdíjba vonult.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest