Hírek Makó

Megáldották a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda felújított épületét

Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között áldották meg a Zrínyi utcai felújított óvodát, amelynek fenntartását szeptembertől a Hajdúdorogi Főegyházmegye vette át.

A szertartást Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája vezette, aki az óvodamegáldás előtt Szent Liturgiát is végzett a görögkatolikus templomban.

Az óvodaudvaron tartott ünnepségen Kiss-Rigó László beszédében felidézte, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye korábban átvette az óvoda fenntartását, ennek kapcsán pedig köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az óvoda szolgálatát és működését ezekben az években.

navigate_before
navigate_next

– Ma egy Mária ünnep van, és ebből az alkalomból ünnepélyesen is átadja az egyházmegye az óvoda fenntartásának feladatát és kötelezettségeit a görögkatolikus testvéreinknek. Családon belül vagyunk, mindannyian tudjuk, hogy a kereszténység, azon belül a katolikus egyház, de egész Makó életében és kultúrájában, hagyományaiban, gazdagságot jelent a görögkatolikus közösség jelenléte is – mutatott rá a megyéspüspök. Mint hozzátette, két óvoda is működött a római katolikus közösség fenntartásában, amikor ez a kérés érkezett számukra, s örömmel adják át most ezt testvéreiknek.

– Mérhetetlenül nagy hála van a szívemben, hogy városunk sokszínű vallási életében a jelenleg kicsiny, vagy ahogy érsek úr mondta most a liturgián, „maroknyi”, de erősödő görögkatolikus közösség, akik negyed évezrede szentelték fel Makón, Istenszülő oltalmába ajánlva templomukat, most hosszú évek után óvodaintézményi szolgálattal növesztik közösségi életüket – emelte ki beszédében Farkas Éva Erzsébet polgármester. Mint aláhúzta: nincsenek egyedül útjuk során, továbbá hozzátette, hogy „a különbözőségeink így adhatnak egy gyönyörű egységet”.

navigate_before
navigate_next

Mint az ünnepségen elhangzott, szeptember elsejétől az intézmény fenntartója Hajdúdorogi Főegyházmegye, a makói intézményegység pedig a szolnoki Szent Tamás Óvoda és Általános Iskola makói telephelyeként működik majd.

Ankesné Juhász Ilona, a telephely vezetője beszámolt róla, hogy a projekt 74 millió forintból valósulhatott meg, amelyből 54 millió forint pályázati forrás volt, közel 20 millió forint pedig önerő. Véleménye szerint nagy szükség volt már erre a fejlesztésre, amelynek részeként megtörtént az épület energetikai felújítása, a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, de új kazánt is beszereltek, illetve az udvaron szilárd burkolatot hoztak létre. Új mosdót is kialakítottak, továbbá óvónői szobát, melegítőkonyhát is, illetve a mosogatóhelyiséget bővítették, eszközöket és játékokat szereztek be, felújították a csoportszobákat, továbbá az akadálymentesítésre is sor került.

Az óvodába 63 gyermek fog járni, három csoportban – tette hozzá Ankesné Juhász Ilona, aki továbbá elmondta, hogy az intézményegységben hat óvónő, hat dajkanéni, két technikai dolgozó és Biró István óvodalelkész fog gondoskodni a gyerekekről.

Az ünnepség zárásaként a gyermekek készültek vidám műsorral a megjelentek számára.