Az önellátás szuverenitási kérdés – szögezte le az országgyűlési képviselő újra, ezúttal a Rádió 7 Közös nevezőjében. Lázár János beszélt a koronavírus-járvány aktualitásairól és kihívásairól, a hamarosan megjelenő Churchill-kötetről, a makói és a vásárhelyi fociról, de értékelte a kiszombori időközi választás eredményét is.

A politikus beszámolt róla: sajnos az általa kormánybiztosként vezetett mezőhegyesi ménesbirtok tevékenységi körében is felütötte fejét a koronavírus. Hétfőn reggel ezért rendkívüli megbeszélést tartottak, és visszaállították a márciusban sikerrel bevezetett szigorú kapcsolattartási intézkedéseket, fertőtlenítési és maszkhasználati rendet. Kiemelte, a cél a munkavállalók és az iskola tanulóinak védelme. Ennek keretében azonnal megindul a dolgozók és a Kozma-iskola diákjainak tesztelése. Mindenkit arra kér, aki érintett, maradjon otthon legalább két hétig. Az őszi betakarítási időszakban fontos lenne, hogy ne kelljen leállítani a termelést – mutatott rá. Elmondta, összesen 850 munkavállaló kapcsolódik a céghez, 300 diák tanul a rendszerükben, kiemelt feladat tehát a biztonság megőrzése, valamint a működőképesség fenntartása.

Arra is kitért, vasárnap személyesen tekintette meg a megyei labdarúgó-bajnokságban a Makó vásárhelyi vendégjátékát, a Maros-partiak 5-0-ra verték a „HFC-fakót”. Úgy fogalmazott, Makón megpróbálják újjáépíteni a focicsapatot, és biztató a jövőre nézve, hogy a hagymavárosi együttes remekül játszott a helyi fiatalokkal felálló vásárhelyiek ellen. Reméli, jövőre a Vásárhely első csapata mellett a Makó is NB III-as lehet, ehhez persze meg kell nyerni a bajnokságot!

Lázár János örömét fejezte ki Szirbik Imre kiszombori sikere, polgármesterré választása kapcsán. Emlékeztetett, elődjét, Szegvári Ernőnét a Gyurcsány-féle párt helyi emberei fúrták meg, lehetetlenítették el. A képviselő azt mondta, megérti: az előző polgármester nem bírta tovább, hogy „hülyeségekkel” kell foglalkoznia. A konfliktus megmérgezte a testületi munkát. Szirbik Imre alpolgármesterként hat hónapon át kitűnően vezette a települést, közben beruházásokat valósított meg, a bölcsődefelújítást is sikerrel menedzselte a Covid-időszakban. Ráadásul említésre méltó, nem azért ment a városházára, hogy pénzt keressen, hanem hogy pénzt csináljon a kiszomboriaknak. Lázár szerint nagy teljesítmény, hogy komoly fölénnyel, közel 60 százalékos támogatottság mellett választották meg most vezetőjüknek a helyiek. Reményét fejezte ki, hogy azok a politikusok is elfogadják az eredményt, a kiszomboriak döntését, akik anno megfúrták Szegvári Ernőnét. Kiemelte, a maga részéről mindenben támogatni fogja Szirbik Imrét, aki önálló, független ember, sikeres vállalkozó, a település javát fogja szolgálni, jobbá akarja tenni a közösséget.

 

 

A műsorban szó esett arról is, hogy Lázár János Csepreghy Nándor egykori államtitkárral közösen „Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz” címmel szeptemberben kiadja David Lough brit befektetési és adóügyi tanácsadó művének magyar változatát. Az izgalmas és érdekes munka ezekben a hetekben kerül a könyvesboltokba. Az országgyűlési képviselő elárulta, Churchill érdekes, extravagáns figura volt, akinek munkásságából, életpályájából a mai magyar politikusok is sokat tanulhatnak. Hatalmas érdeme, hogy a közügyeket tökéletesen külön tudta választani a magánügyeitől. Kitűnő tollú szerző volt, irodalmi Nobel-díjat is kapott, amellett, hogy az első világháború fontos szereplője, a második világháború alakítója, Hitler legyőzője volt. A könyv a magánéletét is bemutatja, s tele van a Churchillre jellemző derűvel és humorral: Lázár mindenkinek szívesen ajánlja, aki érdeklődik a politika, a történelem, a személyiségtörténet iránt.

Mint mondta, a magyarul most napvilágot látó kötet ötévnyi David Lough ötévnyi oknyomozó tevékenységét dicséri, a szerző a Churchill család személyes dokumentumaiba is betekintést nyert. A könyvből kiderül, milyen volt a világhírű angol politikus pénzhez való viszonya, hogyan teremtette meg anyagi függetlenségét, mely minden gyakorló politikus számára sorsdöntő kérdés. Megemlítette, Churchill ugyan jó nevű családba született, de kevés pénzt örökölt, és az 1900-as évek elején haditudósítóként vált ismertté. Személyes kockázatot vállalva tudósított háborúkból, a búrok fogságába esett, ahonnan megszökött, kalandjairól színes történeteket kerekített a korabeli írott sajtó számára. Sztárújságíróvá vált, aki saját maga tudta finanszírozni választási kampányát, így indult hat évtizednyi parlamenti karrierje.

Lázár János beszámolt arról is, milyen teendők várnak rá a Magyar Tenisz Szövetség frissen megválasztott elnökeként. Kiemelte, Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel a nyáron, hogy segítsen rendbe tenni a nemzeti szövetség ügyeit. Ez azért fontos, mert 100-120 ezer ember teniszezik idehaza hobbiszinten, és az élsportban sem rosszak az eredményeink, ellenére a szövetség csődbe jutott: 3,5 milliárd forintos hiányt kell most szanálnia Lázárnak. A kormány és egy sportszervezet közötti elszámolási vitában az idei célkitűzés a szövetség konszolidálása, ehhez kaptak most 2,5 milliárdos segítséget. Ha helyreáll a rend és a stabilitás, az elnök és az elnökség 2021/2022-ben nagyszabású fejlesztési programot indítana. Arra törekednek, hogy mindenkinek legyen esélye és lehetősége teniszezni Magyarországon Nyíregyházától Zalaegerszegig, aki csak kedvet érez ehhez magában. Az adósságok rendezését követően tehát erős hátországot és utánpótlást építene Lázár, aki elkötelezett az iránt, hogy minél több gyermek ragadjon teniszütőt idehaza.

 

 

Örömteli sporthír a választókerületben, hogy szerdán megkezdődik a földeáki sportcsarnok építése, leteszik annak alapkövét a helyi iskola mellett. A 900 millió forintos beruházásért sokat lobbizott az országgyűlési képviselő, aki sorsdöntőnek látja az ilyen fejlesztéseket ahhoz, hogy a fiatalokat vidéken lehessen tartani. Emlékeztetett, a mártélyi iskolának azért kellett bezárnia, mert az ottani szülők máshová íratták gyermekeiket. Földeákon szerencsére más a helyzet, itt néhány éve hatalmas iskolakorszerűsítés történt, a családok pedig büszkén választják csemetéiknek a település iskoláját. Azt az intézményt, mely tehát a tervek szerint 2021 őszére modern sportcsarnokkal is gazdagodik.

A mezőgazdaságra visszatérve Lázár János a Közös nevezőben újra aláhúzta: a Covid-járvány egyik fő tanulsága, hogy az önellátás szuverenitási kérdés. Felhívta a figyelmet, a magyar állam, kormány kiemelt feladata, hogy fejlessze az élelmiszeripart és a feldolgozóipart, hiszen el kellene tudnunk látni legalább a tízmilliós lakosságot. A lehető legrosszabb, hogy jelenleg alapanyagot importálunk, és készterméket hozunk be, német és osztrák tulajdonú boltokban vásároljuk meg napi fogyasztásra a szlovák és a lengyel tejtermékeket. Ezen sürgősen változtatni kell! Bár a gyógyszerek fejlődnek, és készül a vakcina is, hosszú távon bizonytalanságra kell felkészülni a világban – szögezte le a politikus, az önellátás mellett érvelve.

Végezetül kiemelte: a mezőhegyesi ménesbirtokon olyan mintagazdaság és tanüzem létesül, mely minden magyar gazdálkodó számára utat mutathat majd. 8,5 milliárd forintos, másfél éves állami beruházással fejlesztik az öntözési rendszert, melynek révén Mezőhegyesen lesz 5500-6000 hektárral a legnagyobb összefüggő, öntözött terület hazánkban. A cél, hogy olyan hatékony, produktív és nyereséges gazdaságot építsenek ki, mely minden magyar gazda számára megtekinthető és kicsiben lemásolható, legyen szó az öntözésről vagy a tehenek emberi kéz beavatkozása nélkül történő fejéséről.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest