Kiemelt hírek

A Kecskeméti Járásbíróság meghosszabbította Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását

Harminc nappal meghosszabbították Joób Márton letartóztatását – közölte megkeresésünkre a Kecskeméti Törvényszék sajtóosztálya. A szegedi szocialista önkormányzati képviselőt, volt országgyűlési képviselőjelöltet július végén vették őrizetbe a NAV nyomozói. Botka László polgármester bizalmasát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják, hét társával együtt. Mindegyik terheltet őrizetbe vették és letartóztatták. A megalapozott gyanú szerint a politikus ingyenes hirdetési újság kiadásával, terjesztésével és reklámszervezéssel foglalkozó cégei több százmillió forint adót csaltak el. A bűncselekményt bűnszervezetben követték el, egy olyan számlázási láncot kiépítve, amelybe kifejezetten fiktív számlák kiállítására alapított cégeket csatoltak. A lánc alsó szintjén álló cégek egyáltalán nem fizettek adót, volt, hogy adóbevallást sem készítettek. A mai döntés alapján Joób november 30-ig börtönben marad – írja a pestisracok.hu.

A nyomozást a Csongrád Megyei NAV bűnügyi osztálya vezeti és a Csongrád Megyei Főügyészség felügyeli. Összeférhetetlenség miatt azonban a kényszerintézkedésről a Kecskeméti Járásbíróság döntött. Az ügyészségi indítvány szerint Joób és társai öt éven keresztül, fiktív számlázással közel 250 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A megalapozott gyanú szerint a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű gazdasági társaság, Joób Márton cége,  a 2013. és 2017. vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést 4 megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint az ÁFA adónemben fent álló fizetési kötelezettségeinek csökkentésére 3 különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, a szórólapterjesztést koordináló területi vezetők, valamint a fiktív számlázó cégeket biztosító személyek vannak. Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.

Július 30-án a Csongrád Megyei Főügyészség azt is közölte, hogy további elkövetők eljárás alá vonása várható.

Korábban a PestiSrácok megírta, hogy a bűncselekményben érintett cégek a Műsorkalauz Kft., és a Sálem Kft., az egyik a reklámszervezésért, a Szueprinfo kiadásáért, a másik a terjesztésért felelt. Volt, hogy a két cégnek az együttes éves nettó árbevétele a félmilliárd forintot is meghaladta, azonban annyi költséget számoltak el, hogy alig maradt néhány millió az adózás előtti eredmény. Az adónyomozóknak több elköltségelt számla is gyanús lett.

A cégekben felerészben Joób Márton, felerészben a felesége a tulajdonos, székhelyük Joóbék családi háza, amit a NAV nyomozói zár alá vettek, akárcsak a bankszámláikat.

A btk a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalást 20 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az első 30 napos letartóztatás most járt le. Megkeresésünkre a Kecskeméti Törvényszék azt írta, változatlan indokkal, azaz szökés és elrejtőzés veszélyének fennállása miatt a letartóztatást november 30-ig meghosszabbították. 

Joób Márton azon kívül, hogy önkormányzati képviselő, tanácsnok is a szegedi városvezetésben. A Szegedma.hu egy korábbi cikkében emlékeztetett, hogy amikor tavaly októberben bekerült a közgyűlésbe és megkapta pozícióját azt mondta: bekerült a város közvetlen vezetésébe és a polgármesterrel egyeztetve készíthet elő szociális és sporttámogatási koncepciókat. Hiába érdeklődtek Botkáéknál, mi lesz most Joób tanácsnoki tisztségével, kérdésükre nem kaptak választ. Az, hogy az önkormányzat által működtetett szeged.hu portál több kimerítő írásában foglalkozott az üggyel, arra utal, hogy a polgármester elengedte egykori támogatottja kezét.

 

 

Forrás: PestiSrácok / Borítókép: archív fotó