Szombat délelőtt átadták Kiszombor új, 40 férőhelyes bölcsődéjét. Az egykori iskola épületéhez egy új épületszárny is épült, ahol három csoportszobát alakítottak ki. Az átadóünnepségen Lázár János beszédében kiemelte: nagyot léptek előre a kiszomboriak a bölcsődei szolgáltatás biztosításával, az igazi kérdés pedig az, tudnak-e olyan jövőt teremteni, ami itt tartja a fiatalokat.

A megjelenteket Szirbik Imre köszöntötte, aki kiemelte: örömmel jelenti, hogy elkészült a bölcsőde korszerű, mai igényeket maximálisan kiszolgáló új épülete, amit a mai napon át is adnak a kisgyerekeknek és a bölcsőde dolgozóinak.

Mint elárulta, nagyon várta már ezt a napot, hiszen sok-sok hónap van a hátuk mögött, és rengeteget izgultak, hogy ez a létesítmény úgy készüljön el, ahogy elképzelték. Hozzátette: ha ma szétnézünk, akkor véleménye szerint ezek az idegeskedések és izgalmak már a múlté lesznek, mert amit látunk, az kárpótol.

Felidézte továbbá, hogy 2016-ban két Területi Operatív Programra nyújtottak be pályázatot, amelyek pozitív elbírálásban részesültek, így mintegy 170 millió forint állt rendelkezésükre a kivitelezéshez, amely kapcsán kiemelte Lázár János országgyűlési képviselő szerepét. Mivel a közbeszerzés legkedvezőbb ajánlata is meghaladta a forrás mértékét, így a testület százmillió forint hitel felvétele és mintegy 32 millió forint önerő biztosítása mellett döntött.

A projekt célja a település bölcsődei gyermeklétszámának növelése volt: a jelenlegi 26 férőhely további 14-el bővült – hangzott el.

A vállalkozói szerződést 2019 február elsején kötötték meg a nyertes ajánlattevővel, s az épület jelentős változáson esett át. Kialakításra került egy új épületszárny; három új csoportszoba, gondozóhelyiségek épültek, és egy tornaszobát is kialakítottak. A régi épületben kaptak helyet a dolgozói helyiségek, a vizesblokkok, az orvosi szoba, az új főzőkonyha, a raktárak és a kiszolgáló helyiségek.

Mint elhangzott, az épületben megvalósult a teljes körű akadálymentesítés, az épület előtt akadálymentes parkoló épült. Az átalakítás során az épület alapterülete 296 négyzetméterről 639-re növekedett. A meglévő épületrész energetikai korszerűsítésére is megtörtént, amelynek részekén többek között napelemeket is elhelyeztek.

A műszaki átadásra 2019. november 28-án került sor, az épület elektromos energiaellátásához szükség volt az utcai vezetékes hálózat bővítésére is, amelynek elhúzódása miatt a használatbavételi engedély kiadása 2020. július 31-én történhetett meg.

A Belügyminisztériumtól a fejlesztésre 46 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaptak, amelynek köszönhetően többek között a bölcsőde környezete is megszépül, de bútorokat és kültéri játszóeszközöket is vásároltak belőle.

Szirbik Imre hangsúlyozta: a bölcsőde befogadóképessége így 40 fő lett, ősztől pedig várhatóan 34-en lesznek, így mindhárom csoport ki lesz használva. Az intézményben 11 fő dolgozik, valamint négy fő esetében ez közfoglalkoztatás keretében valósul meg.

Az alpolgármester köszönetét fejezte ki Szegvári Ernőnének áldozatos és minden részletre kiterjedő munkájáért, illetve a képviselő-testület korábbi és jelenlegi tagjainak, hogy döntéseikkel ezt támogatták, továbbá a közreműködő hatóságoknak, szervezeteknek, a résztvevőknek, illetve Pópityné Hegyes Szilvia bölcsődevezetőnek és a bölcsőde dolgozóinak.

– Minden társadalom és közösség megítélésének mércéje, hogy miként bánik a fiataljaival és az idősekkel. Azt gondolom, hogy büszkén mondhatom azt, hogy ezzel a létesítménnyel teljessé vált Kiszombor Nagyközség Önkormányzatának azon célja, hogy településünkön a legkisebbektől a legidősebbekig, minden korosztály számára biztosított legyen a korszerű, minden igényt kielégítő intézményi keretek közötti ellátás – hangsúlyozta Szirbik Imre.

Lázár János a támogatók sorában első helyen Kiszombor adófizető polgárainak mondott köszönetet, hogy a Magyar Kormány által biztosított támogatáshoz jelentős hitelfelvétellel és több mint 30 millió forint önerő biztosításával járultak hozzá a fejlesztéshez. Mint rámutatott: ez nem lett volna lehetséges, hogyha a képviselő-testület, illetve testületek a polgármester vezetésével nem gazdálkodtak volna jól. „A jó gazda gondosságának a takarékos, évtizedes munkának köszönhető az, hogy elő tudtak ennyi pénzt teremteni egy ekkora helyen” – emelte ki, köszönetet mondva a képviselő-testület minden bölcs tagjának és Szegvári Ernőné polgármesternek. 

Meglátása szerint azok számára, akik családot alapítanak, gyermeket vállalnak és mihamarabb szeretnének visszailleszkedni a munka világba, a legfontosabb intézmény a bölcsőde és az óvoda, amely garantálja a biztonságos elhelyezését a gyermeknek és a szakszerű nevelését is.

Véleménye szerint az a törekvés, hogy a kormány minden településen, ahol a szülőkben megvan az igény, hogy bölcsődei szolgáltatást igénybe vegyenek, biztosítani akarja a bölcsődét, a legjobb kormányzati törekvések egyike. Örömét fejezte ki továbbá, hogy választókerületében több községben és városban is megnyílik a feltétele annak, hogy újabb bölcsődei szolgáltatások, férőhelyek legyenek.

– Azt gondolom, hogy Kiszombornak a jövőjét csak a szívós és alapos munkára lehet építeni, tisztelet és elismerés illeti a községnek azt a törekvését, hogy folyamatosan támogatta az itt munkahelyet teremtőket és támogatja a község polgárait abban, hogy vagy itt, vagy a környékben munkát vállaljanak – mutatott rá, továbbá felidézte a 2010-es időszakban mekkora munkanélküliség volt a térségben a gazdasági válság közepén. Kiemelte: „az elmúlt hónapokat leszámítva, a Covid-járvány előtt elmondhattuk azt, hogy most már nem munkanélküliség, hanem munkaerőhiány ütötte fel a fejét”, s sikerült tíz év nagyon kemény munkával körülbelül egymillió munkahelyet teremteniük.

– Úgy gondolom, hogy azokat illeti a támogatás, akik tanulni akarnak, akik dolgozni akarnak. Azokat illeti a megbecsülés, akik a munka világát választják, hiszen egy jó és normális életet nem lehet másra építeni, csak munkára – húzta alá, továbbá hozzátette: törekvésük, hogy most és a következő években minden nagyvároson kívül élő magyar számára jó életfeltételeket biztosítsanak. Véleménye szerint továbbá a gyermekvállalást jelentősen befolyásolja a CSOK, vagy az az adótámogatás, amely a gyerekvállalás után illet meg mindenkit.

– Egy közösségnek, egy országnak a jövőjét csak gyerekekre, csak fiatalokra lehet építeni – mutatott rá, továbbá hangsúlyozta: az itt megjelent idősek tiszteletet és elismerést érdemelnek.    

A politikus szerint az igazi kérdés az, hogy azok a fiatalok, akik ide születnek Kiszomborra, azok képesek-e itt boldogulást teremteni, itt maradni és boldogulni, és képesek-e arra, hogy ne csak itt szülessenek, hanem itt tudják leélni az életüket – s kérdés az, hogy ehhez tudnak-e olyan jövőt teremteni, ami itt tartja őket.

– Az ország és a város, a község jövője azon múlik a következő évtizedben, hogy a fiatalok maradnak vagy mennek – hívta fel a figyelmet Lázár János, ebben pedig a községnek is szerepe van.

– Nagyot léptek előre a kiszomboriak, amikor minden fiatal hölgy, nő számára biztosítják a bölcsődei szolgáltatás lehetőségét – tette hozzá, továbbá kiemelte azokat a feladatokat, amelyek egy nő életében jelen vannak, és amelyben a bölcsőde segítséget jelenthet.

– Biztatom önöket a további összefogásra is, hiszen csak és kizárólag összefogással és együttműködéssel lehet egy ekkora településnek a jövőjét építeni. Isten éltesse minden kiszombori polgártársamat! – zárta gondolatait Lázár János.

A beszédeket követően áldást adtak, illetve megszentelték az új bölcsődét, amelyet a megnyitót követően meg is tekintethettek a megjelentek.