Makó Színes

Az elfogadásért koncerteztek Makón

Közösen szervezett népzenei tábort az ipolytölgyesi Nádizumzum zenekar és a makói Szignum iskola. A halmozottan sérült fiatalok és egészséges társaik számára rendezett programsorozat csúcspontja ma egy népzenei koncert volt. A közös fellépés mellett interaktív mesejáték, szabadtéri sütés és kirakodóvásár várta az érdeklődőket a Szent István téren.

A rendezvény a Társadalmi Szolidaritási Testület „2019-3-HU01-ESC31-077618 Inkluzív népzenei tábor és koncert” pályázat kapcsán valósult meg. Ennek célja az értékközvetítés, illetve az önbecsülés, az összetartozás erősítése az ipolytölgyesi Nádizumzum zenekar és a makói Szignum iskola tagjainak együttműködésén keresztül. – Szeretnénk, hogy a résztvevők személyesen tapasztalják meg az emberi sokszínűséget, gyakorolják az elfogadást, miközben minőségi időt töltenek el egymással, amihez a népi muzsika adja a keretet – avatott be Baráti Eszter M. Kinga.

navigate_before
navigate_next

A projekt Szignumos kapcsolattartója elmondta, egy egész éves tevékenységsorozat realizálódik most, amelynek lebonyolítását fiatalok végzik, ezzel erősítve a fogyatékkal élő emberek és egészséges társaik kapcsolatát. – A közös élmények, kihívások által elősegíthetjük a sztereotípiák lebontását, normává tehetjük a másság elfogadását és segíthetjük a kritikai látásmód kialakulását. Mi az iskolában nagyon fontosnak tartjuk a magas szintű oktatás mellett a nevelést is – tudtuk meg a Boldogasszony Iskolanővérek szerzetesétől.

navigate_before
navigate_next

Az érzékenyítő tábort a Szignum kollégiumában szervezték, a résztvevők jártak a Hagymatikumban, csikósbemutatóba kapcsolódtak be, lovaskocsiztak és meglátogatták a Vadasparkot is. Az eseménysorozat csúcspontja a mai közös koncert volt, ami köré interaktív meseelőadást, a Forgatóssal közös táncházat és népi kirakodóvásárt is szerveztek. A fellépés során a fiatalok közösen énekeltek népdalokat, amelyeket hangszerekkel kísértek. Többen citerán játszottak, amely tudásra a népzenei táborban tettek szert.

A Szent István téren helyben sütött finomságokkal is készültek a szervezők. – A Váll-Ker Kft. biztosította a mai alkalomra a kemencéket, amelyekben különféle finomságok, pátfolvai kőttes, 48-as kiflik és kakaós veknik sülnek.  A vásári padokon pedig kézműves termékeket ajánlunk a vendégeknek, akik népi mesterségekkel is megismerkedhetnek – tájékoztatott Vargáné Nagyfalusi Ilona tanító, az étkeket készítő csapat vezetője.  

navigate_before
navigate_next